Att välja och vika sin ficknäsduk

När du väljer ficknäsduk finns det några saker som kan vara bra att ha i åtanke, och det finns även ett flertal olika sätt att vika den på för att matcha sin outfit på bästa sätt.

Näsduken behöver inte vara i samma tyg som slipsen, men det är fint om färgen och/eller mönstret matchar. Ibland får man till och med en näsduk när man köper en slips, så att man kan bära dem tillsammans. Men vilken sorts näsduk som passar beror också på vad det är för tillställning du ska gå på. För formella tillfällen är det snyggt att hålla sig till vitt eller till diskreta mönster, medan en mer avslappnad fest tillåter starka färger och mönster.

Det första du gör när du ska använda din näsduk är att se till att den är ren och att du stryker den ordentligt. Det gör det även mycket enklare att vika den.

För en ren, modern, tidlös look

Metod 1: Rak vikning

Lägg näsduken på ett platt underlag och vik över den på mitten vertikalt genom att ta tag i de vänstra hörnen och vika dem åt höger.
Vik sedan upp underdelen till två tredjedelar så att du får en remsa högst upp som inte är vikt.
Nu kan du stoppa ner näsduken i bröstfickan så att 1/4 av den syns över kanten.

1. Rak vikning.jpg Rak vikning
 

För en stilig och elegant look

Metod 2: Spetsig vikning

Lägg näsduken på ett platt underlag med ett av hörnen pekandes uppåt. Vik den sedan på mitten horisontellt så att den bildar en triangel. Vik det vänstra hörnet åt höger ungefär till två tredjedelar. Gör sedan samma sak med det högra hörnet och vik in den lilla flärpen så att näsduken ser ut som ett öppet kuvert. Vik sedan upp botten så att de nedre hörnen linjerar med de övre och vänd på näsduken innan du stoppar ner den i bröstfickan.

2. Spetsig vikning.jpg Spetsig vikning
 


För en sober look

Metod 3: James Bond-vikning

Lägg näsduken platt med en sida vinkelrätt mot dig. Vik sedan in vänster kant mot höger till dukens mitt. Vik därefter in höger kant så att den möter vänster kant på mitten. Gör om motsvarande procedur fast nu så att dukens övre och undre kanter möts mitt på. Stoppa ner duken i fickan så att ungefär en centimeter av den syns och vinkla den i linje med fickan.

3. Jamesbond.jpg James Bond-vikning
 
Wedsly tipsar –

Vikningar av ficknäsdukar är oändliga. Wedsly har fattat ett stort tycke för det tidlösa modet, som går att få till på många olika sätt. Vill ni fördjupa er i klassiska och stilrena vikningar, hämta inspiration från våra brittiska vänner Rampley & Co och sätt igång med att vika som James Bond, en gentlehen eller en gentleman.

» Hur du klär dig som en gentlehen eller en gentleman!

» 47 sätt att vika en snygg ficknäsduk på.

» Vett och etikett för ficknäsdukar 2020.

» Inspo för somriga kavajer och ficknäsdukar.