Wedslys stora champagneguide

Tips från Wedslys expert på champagne – Fredrik Schelin

Med smittande passion och fascinerande kunskaper bjuder Fredrik Schelin, Wedslys champagne-expert, på hänförande upplevelser för alla sinnen om livets goda: mat och dryck! Novisa välkomnas in i en magisk värld och sakkunniga når oanade höjder av nya uttryck. Fredrik Schelin är vinskribent och har nyligen släppt sin första bok ”Champagne: 49 miljoner bubblor i en flaska". Boken har vunnit i Svenska tävlingen i sin kategori och fick silver i hela världen på Gourmand Cookbook Awards 2019.

Bröllopets favoritdryck – champagne och bröllop är en oslagbar kombination.

Sedan 1980-talet har svenskarnas inköp av mousserande vin ökat med 380 procent. Så stort är intresset, och det fortsätter att växa. I den här artikeln besvarar jag några vanliga frågor om mousserande vin, och tipsar om några härliga favoriter till bröllopet.

Cava, prosecco eller champagne?

Jag åker runt i hela världen och provar bubbel, men trillar alltid tillbaka på champagne. Det är min personliga favorit, men det är en smaksak. Många säger att ”du är ju expert, vad ska jag dricka?” Men jag är inte expert på din smak, jag kan bara vägleda dig. Jag tycker att folk ska prova mer, och inte bara tänka att ”cava duger gott för mig”. Det är först när ni provar drycken bredvid något annat som ni märker vad ni gillar. Sen tycker jag inte att man kan prata om prosecco i samma mening. Champagne, cava och crémant genomför sin and­ra jäsning på flaska, medan prosecco görs på tank och har en högre sötma och ett lägre kolsyretryck. I Italien dricks prosecco som en aperitivo eftersom det är en perfekt lite sötare kick innan middagen. En dry prosecco kan ha så mycket som upp till 32 gram socker per liter. Jämför det med en torr champagne som har max 12 gram socker per liter.

Vad ska man som bröllopspar tänka på?

Champagne är en vanlig välkomstskål vid bröllop, men vad ska man som bröllopspar tänka på? Finns det några serveringsregler, och vilken champagne lämpar sig bäst som välkomstdryck? Förutom att ni har ekonomin att ta ställning till så är det bra att servera en frisk champagne som fräschar upp paletten inför middagen. Serverar ni snittar är det bra om det matchar. Tänk även på att servera champagnen i rätt glas och att lufta den i tid.

Utöver välkomstskålen, kan man även servera champagne till bröllopsmiddagen och till tårtan?

Ni kan utan problem servera champagne rakt igenom hela bröllopet, ni måste bara tänka på vilken champagne ni väljer till respektive rätt. Till tårta rekommenderar jag en söt champagne, demi sec. Det funkar utmärkt.

Vad ska man tänka på när man väljer dryck till bröllopsmiddagen?

Det finns två saker som jag tycker är viktiga när man väljer dryck till bröllopsmiddagen. Den första är att välja något som ni själva gillar. Många väljer utifrån sina gäster, men eftersom det är er dag tycker jag att ni ska välja er egen favorit – alla är ju där för att fira er. Det andra är att ni väljer något som matchar fint med det som serveras till.

Vilken mat lämpar sig extra bra att servera champagne till?

Generellt passar champagne väldigt bra till fisk, skaldjur, vitt kött och rena, friska rätter. Men har man en extra lagrad champagne funkar den perfekt även till kötträtter. Grönsaker som normalt har mycket umami passar också väldigt bra med bubblorna. 

Passar olika champagne bättre in under vissa årstider?

Jag skulle säga att stilen på champagne respektive mat är det som är viktigt att tänka på, inte vilken årstid det är.

Om man har en lägre budget på bröllopet, men ändå vill servera champagne - vad ska man då välja? Och om man inte serverar champagne rakt igenom bröllopsmiddagen, under vilken del av bröllopet ska man då satsa på att servera denna ädla dryck?

Det finns även många bra mousserande viner att få tag på, så det måste inte vara champagne bara för att det är bröllop. Som jag sa innan tycker jag att ni ska fokusera på er själva som par. Om ni exempelvis älskar champagne och har en begränsad budget kan ni antingen servera champagne som välkomstdrink, då alla är fräscha i munnen och uppskattar drycken, eller dra ner på antalet gäster och servera champagne rakt igenom. Det ni bör utgå ifrån är att skapa precis den dag ni önskar er. I boken ”Champagne: 49 miljoner bubblor i en flaska”  finns tips på matchning av champagne och mat, och vi bjuder både på några vinmakares bästa recept och en topplista över champagner som går att köpa i Sverige.

Hur ska en flaska bubbel bäst öppnas?

Luta den i 45 grader bort från dig och håll hela tiden i korken. Håll andra handen under flaskan och vrid på flaskan, inte korken. Håll emot med handen på korken, det ska pysa, inte poppa. Detta är det optimala sättet att öppna en flaska, och det är inte ens jobbigt att öppna en kork som sitter hårt.

Fredriks bästa tips för champagne till ert bröllop 

Fredik_Schelin.jpg Fredrik Schelin – Wedslys expert på champagne

 

Champagne

 

Lombard_PrCru_BldN_bot_1080.jpg

Lombard Extra Brut Premier Cru Blanc de Noir
SB #7921
Pris: 299:-
Lombard har i denna blanc de noir använt druvor från enbart premier cru lägen tillika enbart pinot noir. Det är ett generöst vin med mjuk och integrerad mousse. Här finns toner av röda bär, mogna varma röda äpplen, finstämd röd citrus, mineraler och kalk i den avslutande eftersmaken.

demi-sec-HD_1080.jpg

Taittinger Demi-Sec
Lanseras ut i butik 2 december tills dess finns den via privatimport.
SB #941
Vid min första kontakt med vinet så slås jag av elegansen. Det är packat med inbjudande toner som har en hel del gula exotiska frukter som mango och papaya, rostat bröd, torkade fikon och charmig nötighet. Vinet och sötman (dosage på 36 gram/liter) balanseras av en härlig citrussyra och salt mineralton. Det här vinet passar oerhört väl till bröllopstårta och dessert.

Nicolas_Feuillatte_Blanc-de-Blancs_2012_4.5.jpg

NICOLAS FEUILLATTE Blanc de Blancs Collection Vintage 2012
SB #7592
Pris: 329:-
Öppen och redo att drickas redan från start. Fruktigt och friskt med toner av röda äpplen, grapefrukt och citrussaftig syra. Den är nu lite fylligare i stilen med årgång 2012.

Charles-box-2_4.5.jpg  

Charles Heidsieck Brut Réserve
SB #77522
Pris: 459:-
Man brukar säga att varje champagnehus bästa vin är deras non vintage-champagne. Jag tycker att Charles Heidsieck Brut Réserve är en av de bästa standard-champagnerna på marknaden idag. Vinhuset tillför alltid vinet 40 procent med reservviner med en ålder på fem till femton år. Detta ger tyngd och fyllighet. Frisk och fyllig smak med begynnande mognad, solvarma röda äpplen, rostat bröd, brioche, rostade nötter, mineralitet och citrus.

Prosecco

sigva_productimage_template_4.5.jpg

Villa Sandi Il Fresco Prosecco
SB #73340
Pris: 109:-
Härligt frisk i stilen med toner av vita tropiska frukter, gråpäron och ett torrt avslut. Vinet är uppfriskande med sin fräschör och framförallt sin torra stil. Ett bra val i sin prisklass.

Kaapse-Vonkel-Brut_4.5.jpg

MCC – methode cap classique Simonsig Kaapse Vonkel Brut 2017
SB #7603
Pris: 145:-
Vinet har en perfekt balans mellan frukt och syra. Här finns toner av gröna äpplen, vita tropiska frukter och härliga inslag av rostat bröd. Vinet mår väldigt bra av lagring och får då mer tropisk gulfruktig karaktär.

Crémant

LANGLOIS-CHATEAU-BRUT_1080.jpg

Langlois Crémant de Loire Brut
SB #7404
Pris: 139:-
Ljust gyllengult fyllt med fina små bubblor. Doft av vita florala toner, brödighet, citrus och lite mineralrik sälta. Smaken bjuder på vita blommiga inslag, tropisk vit och gul frukt blandat med citrus, brioche, äpplen, sommarsmultron och mineralrik sälta. I avslutet som är långt dyker det upp honung och aprikos. Texturen är mjuk och krämigt gräddig. För att citera ett slitet uttryck så är det “ett prisvärt fynd!”