Bröllopsfotografen berättar – så här får ni lyckade bröllopsbilder

Det viktigaste när ni ska välja en bröllopsfotograf är att gå på magkänslan. Känns bilderna bra? Får ni en skön känsla av fotografens presentation? Sätt er ner och kolla igenom olika bröllopsbilder, och spara dem ni gillar. Vilken stil tilltalar er? Vissa fotar mörkt, andra fotar ljust. Vissa fotar lekfullt, andra fotar arty. Ju mer ni som par vet vad ni vill ha desto lättare är det att få det ni söker. Här pratar vi med fotografen Linda Andersson och tar reda på vad som är viktigt att tänka på för att få till riktigt lyckade bröllopsbilder!

linda.jpg Fotograf Linda Andersson
 

Vänta inte med att boka!

När ni väl hittat en stil och fotograf ni gillar – boka i tid. Många fotografer som jobbar i Sverige fotar främst på sommaren vid högsäsong, och risken finns att de blir fullbokade snabbt, ibland ett helt år i förväg. Så tips nummer ett när ni ska gifta er och funderar på bröllopsfotograf är att inte vänta med att boka, för då kan det vara för sent.

Så här ser arbetsprocessen ut:

Allt börjar med en vision

När jag ska fotografera ett bröllop är det viktigt att paret har valt mig för min stil, så att de vet vad de kan förvänta sig. När vi sen kommer överens om att gå vidare vill jag att de berättar för mig om sin vision. Jag brukar alltid ha ett möte med dem innan, så att jag får en känsla av dem och deras stil. På mötet går vi igenom bröllopet från början, och jag tar anteckningar och gör ett körschema. Det är viktigt att prata igenom alla detaljer, så att det inte sker något oväntat på själva dagen. Att bröllopsparet har med sig ett moodboard eller referensbilder underlättar arbetet, men annars kommer vi tillsammans fram till vilken stil som passar dem bäst. Det är viktigt att vara överens om både känsla och fotoplan. Ju mer planering som sker under mötet, desto smidigare och lättare är det att nå visionen. Mötet är också en bra stund för paret att landa i sina tankar kring bröllopet. Hela bröllopet är ju ett moodboard med miljö, dekorationer och färgtema, och mitt jobb som fotograf är att knyta samman det till en story och få bröllopsparet att känna sig trygga.

LindaFotograf_4.jpg Foto — Linda Andersson
 

En delad resa

Väl efter mötet finns jag tillgänglig och paret kan när som helst höra av sig om det sker ändringar kring dagen. Jag är inte bara fotograf, jag är också en person som de kommer att dela hela resan med. Jag blir till ett extra stöd under bröllopsplaneringen eftersom jag bör veta lika mycket som paret – jag är ju oftast med dem hela dagen. Många tycker att bröllopsfotografer är dyra, men då tänker de inte på all planering innan, samt att det blir en lång arbetsdag med mycket press under själva bröllopet. Utrustningen för en professionell fotograf är också dyr, och sammanställningen av bilderna kan ta flera dagar. I priset ska dessutom både moms och skatt inkluderas. Att ta en bild är inte bara att knäppa på kameran, utan för att nå önskat resultat krävs det massor av tid. Mitt jobb är att få paret att bli bekväma och avslappnade framför kameran, för det är då bilderna visar äkta känslor.

 LindaFotograf_6.jpg Foto — Linda Andersson
 

Location, location, location

Vid porträttfotografering är det bra att ha koll på location innan man börjar. Bilder från brudparet, tagna vid den tänkta fotoplatsen, underlättar mycket för mig. Om möjligt åker jag dessutom dit dagen innan och rekar lite. Jag föredrar att fotografera innan själva bröllopet, och ger det cirka en timme. Det är skönt att ha god tid på sig, och oftast finns det mest tid innan själva vigseln, för efteråt vill paret helst inte stanna upp så länge. Men självklart kan man ta bilder efter också för att få med lite olika locations. Om möjligt avslutar jag gärna dagen med en 20 minuters fotografering i solnedgången.

LindaFotograf_2.jpg Foto — Linda Andersson
 

Porträtt tar fram det allra bästa

Det som skiljer sig mellan porträtt och mer spontana bilder är att porträtten är uppställda framför en fin bakgrund, ljussätts på ett genomtänkt sätt och går igenom slutgiltig bildbehandling där toner och kontraster ställs för att ta fram det allra bästa i bilderna.

Välj en bra fotograf och släpp kontrollen!

Det är viktigt att paret känner sig trygga med mig och litar på att jag sköter mitt jobb. Som par behöver ni inte tänka på något på bröllopsdagen vad gäller fotograferingen – en bra fotograf vet vad som behövs tas med. Ni kan släppa kontrollen, njuta och bara vara närvarande. Om det är tänkt att vara ett utomhusbröllop och vädret inte blir som planerat är det alltid bra att ha en reservplan, men regniga bilder är också fina! Vädret är ju något vi inte kan styra över och man får jobba med det man har helt enkelt.

LindaFotograf_3.jpg Foto — Linda Andersson
 

Snygga bilder tar tid... men det är det värt

När dagen är över är halva jobbet kvar för fotografen. Det kan ta några veckor innan leverans, och det är bra att komma överens om leveranstid innan fotograferingen. Paren vill gärna ha sina bilder dagen efter, och det är viktigt att förstå att det är en arbetsprocess att sätta ihop en fin story. Det blir mycket material på en heldag. När ni väl får bilderna kan ni återuppleva dagen. Jag vill fota bilder som inte bara redovisar händelserna, utan jag vill att fotografierna ska ge en känsla som bara kan upplevas genom bild. Beroende på vad ni som par tycker är viktigt att minnas så finns det oftast olika paket, allt från enbart porträtt till att fotografen är med hela dagen. Ett bröllop är “once in a lifetime”, och det är verkligen värt att bevara minnena på allra bästa sätt.

 

Wedsly tipsar!

I Wedslys vänner hittar ni massor av duktiga fotografer med lika många olika stilar som prisklasser. Passa på att fråga fler fotografer om pris på samma gång, helt anonymt, till dess att ni väljer den som passar er bäst – då är det bara att boka!