Få koll på prioriteringarna!

Varje bröllop är unikt, och det är omöjligt att sätta en generell prislapp på vad det kostar att gifta sig. Däremot går det att spara in på väldigt mycket, och fortfarande få ett underbart bröllopsfirande! En bra start för att få överblick på budgeten är att börja med att skriva en prioriteringslista. På det sättet får ni enkelt koll på vad som är viktigast för er och vad ni därför bör lägga mest krut på. Då blir det också lättare att se var ni kan spara in pengar.

Prioritera rätt saker!

När ni är klara med prioriteringslistan och har bestämt vad ni vill lägga mest pengar på kan det vara smart att se om det går att spara in pengar på de saker som inte är lika viktiga för er. Kanske hamnar till exempel tryckta inbjudningskort långt ner på listan, vilket gör att ni kan fundera på att skicka ut digitala inbjudningar istället, eller på att göra korten själva.

Fundera över logistiken

Det går ofta att hitta smarta lösningar som sparar mycket pengar, kanske kan gästerna till exempel använda kommunala färdmedel för att ta sig mellan vigseln och festen, eller så har tillräckligt många bil för att alla ska kunna få skjuts. Ni kan också välja att ha vigseln och festen på samma plats för att helt undvika transportkostnader.

Satsa på digital underhållning

Om ni inte prioriterar en DJ eller ett liveband på bröllopsfesten kan ni istället göra en egen Spotifylista som ni spelar under festligheterna, och har ni tur så finns det redan ljud och ljus i lokalen så att ni slipper hyra utrustning.

Allt behöver inte vara nytt...

Om ni har tärnor kan ni välja ett färgtema och låta dem ha sina egna kläder istället för att köpa nya åt dem. Ni kanske också ska fundera på att hyra bröllopskläder istället för att köpa, eller på att sy om kläder som ni redan har. Det finns dessutom en andrahandsmarknad för brudklänningar som kan vara värd att kolla in.

Välj god mat till lågt pris

Det går att få jättebra catering till relativt låga priser, åtminstone om man jämför med vad det kostar att erbjuda trerätters på bröllopsfesten. Kanske känner ni till och med någon som kan och vill baka en bröllopstårta åt er? Vissa lokaler har också väldigt förmånliga paketpriser där mat ingår.

Var ute i god tid

Om ni bokar det som behövs bokas i god tid och dessutom undviker de mest intensiva bröllopshelgerna får ni oftast också ett bättre pris. Det gäller såväl konditorer som biljetter till bröllopsresan eller eventuellt boende för bröllopsnatten.

Önska er resebidrag istället för presenter

Om ni vill åka på bröllopsresa men inte riktigt har råd med det kan ni välja att önska er bidrag till resan i bröllopspresent. Många gäster tycker dessutom att det är skönt att ge pengar istället för traditionella bröllopspresenter.

Låt gästerna betala för drinkarna

Ett effektivt sätt att spara in pengar är att inte erbjuda fri bar, utan att låta gästerna betala självkostnadspris för alkoholen. En positiv bieffekt är att det då generellt dricks lite mindre under bröllopsfesten än om alkoholen är gratis.