Checklistan för er som vill lyckas med spontanbröllopet

En del planerar sina bröllop och bröllopsfester i åratal. Andra säger bara “Älskling vi gör det nu”. Och så gifter de sig och lever minst lika lyckliga i alla sina dagar. Utan den där stora festen och oavsett vad hela tjocka släkten tycker och tänker. För det viktigaste är ju det som finns i tvåsamheten, det är det som styr. Er känsla och vad ni vill. Men för att lyckas med ett snabbt, härligt och intimt bröllop finns några viktiga steg. Här är checklistan som hjälper er på vägen.

1. Googla på drop in-bröllop och vigselförrättare

Runtom i Sverige arrangeras varje år drop in-bröllop av alla slag. Runtom i landet finns också vigselförrättare och präster som snabbt kan gifta ihop er.

2. Låt Skatteverket vara med

Oavsett när och hur ni tänker vara spontana, börja med att gå till skatteverket.se och ladda ner blanketten om hindersprövning, fyll i gemensamt och skicka in direkt.

– Vi prövar att det inte finns något hinder för personerna att gifta sig och utfärdar intyg om det. Det kostar ingenting om man ansöker direkt hos oss, säger Agneta Carlquist på Skatteverket.

Handläggningstiden för hindersprövning är en till två veckor och intyget om hindersprövning är giltigt i fyra månader.

– Om någon av parterna inte är folkbokförd i Sverige finns särskilda regler. Då måste ansökan om hindersprövning göras personligen på ett av Skatteverkets servicekontor, och parterna måste ta med sig intyg från landet där man är folkbokförd, berättar Agneta Carlquist.

Så även om det tar emot att planera, gå in på skatteverket.se och LÄS!

3. Tänk på detta innan ni stämmer av med prästen

Svenska kyrkan säger att “alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan” men som regel behöver en av er vara medlem i kyrkan för att ni ska kunna vigas av en präst. Är ingen av er medlem så kan ni enkelt bli det genom att låta er döpas först och är ni ni osäkra på medlemskapet: Logga in på skatteverket.se och kolla senaste inkomsdeklarationen. Betalar ni kyrkoskatt är ni medlemmar i Svenska kyrkan. Så enkelt är det. 

4. Låt inte dessa småsaker hindra er stora stund

En drop in-vigsel i Svenska kyrkan kostar ingenting och de har fina lokaler, sköna orglar och kan även bistå med bröllopsvittnen. Om ni föredrar en drive in-vigsel i Mjölby sjunger gärna vigselförrättaren två valfria sånger: av exempelvis Elvis Presley eller Johnny Cash. Ni kan också få låna en passande bil från 50-talet. Runtom i landet finns många slott och herrgårdar som gärna låter er skåla i champagne och vakna flärdfullt, som kungen och drottningen, första dagen i ert nya liv. Men oavsett hur ni väljer att gifta er kräver alla arrangörer samma sak: en utskriven hindersprövning och varsin godkänd legitimation. Glöm dem inte!

5. Svaret på den här romantiska frågan är naturligtvis nej

Ska vi gifta oss utomlands? År 2021 är det enkla svaret nej – även om ni är vaccinerade. För risken är att det bara blir raka motsatsen till spontant. Ni fastnar i covid-tester, ni kanske blir förkylda och stoppas på flygplatsen, flyget eller på flygbussen. Ni tvingas till att bära munskydd (glädjedödare som bl.a. omöjliggör spontankyssar). Dessutom pratar Folkhälsomyndigheten om nya virus-varianter. Borta bra, hemma bäst – i alla fall för spontanbröllop i tider av pest.

6. Glöm inte det som är NÄST störst av allt

Störst av allt är kärleken och att fira den behöver varken kosta särskilt mycket tid eller pengar. Alltså i form av ett jättestort bröllop. Men en symbolisk sak, kanske den NÄST största vad gäller bröllop får ni inte glömma. Den kan kosta allt ni har och lite till eller inte alls särskilt mycket. Men vad är det då ni absolut inte får glömma? Jo, två små runda saker som kanske inte ens gjorda av äkta guld. Med eller utan diamanter. Just det: Glöm inte att ta med och ge vigselringarna till prästen/vigselförrättaren. För annars blir det ju inget bröllop.

Med denna lilla checklista hoppas vi på Wedsly att ni gifter er snart. I princip när och hur som helst i sommar. För känslan, för kärleken och för att det spontant känns så himla rätt. Den känslan måste man ju ta tillvara på. Nu. Genast. Direkt.