December — Frieriets månad

“Ska vi gifta oss?” och “Vill du gifta dig med mig?” är förmodligen två av de härligaste frågorna, oavsett nationalitet och språk. Och så här års extra vanliga. December är nämligen månaden då flest par förlovar sig i hela världen. Kanske beror det på att vi alla känner oss lite mer givmilda, glada och romantiska kring jul och nyår. Kanske är vi förväntansfulla inför ett nytt år och allt som framtiden bär med sig.

JA! eller... nej…

Frierierna blir mer och mer kreativa, men var kommer traditionerna från?
I århundraden, kanske till och med årtusenden, har par som älskar varandra friat och bestämt sig att vara tillsammans “Tills döden skiljer oss åt” med ringar och klockor och andra gåvor och ibland bara verbala löften. Det enda som aldrig förändrats är svaret: JA! eller...nej…

Frieri genom tiderna

Förr var frieriet inte alltid den härliga och romantiska historien vi hör om idag. Föräldrar och äktenskapsmäklare av olika slag bestämde vad som var gynnsamt med tydligt fokus på makt och ekonomi. Tyvärr är det arrangerade äktenskapet fortfarande verklighet i vissa kulturer och länder, medan vi i Europa ofta tar ett gemensamt beslut och har gjort så sedan första delen av 1900-talet.

Frierierna vi svenskar är mest vana vid idag, sker ofta på ett särskild datum när det redan förväntats lite extra romantik och firande. Vi klär oss fint, äter gott, dricker champagne och säger ja till varandra, ofta i skenet av levande ljus, med blommor och på magiska platser.

Under senare år har vi dock börjat snegla mer och mer mot USAs pampiga frierier, där en partner ber sin älsklings föräldrar om “lov” i hemlighet och sedan överraskar genom att gå ned på knä för att leverera frågan och en redan påkostad ring. Kanske längtar vi efter gammaldags romantik?

På knä  Att gå ned på knä sägs komma från medeltiden när en riddare visade hängivenhet till sin dam. Någon gång på 1800-talet blev gesten förknippad med frieri. Det var helt enkelt sättet för den tidens man att visa sin beundran och att han stod till tjänst — “Din önskan är min lag!”

Friarfärd  Ibland bodde den tilltänkta på annan ort, och då begav sig hela brudgummens familj på friarfärd (med eller utan friaren själv). Man tog med hemgiften, pengar eller annan egendom för att lyckas övertyga den blivande brudens familj.

Trolovningsfest  När ett frieri accepterades var det dags att sy ihop säcken och det bjöds till fest hos den blivande bruden. Härmed ingicks bindande ekonomiska avtal av olika slag.

Ringen  Ringen var ofta en del i hemgiften, en gåva och ett tecken på att flickan nu var bortlovad. En ring som gåva eller utbyten av ringar, är tradition sedan 1400-talet. Idag bär kärlekspar även armband, halsband, tatueringar och andra typer av smycken som bevis för sin union.

Den försigkomna drottningen Långt innan jämställdhet fanns på kartan och när Drottning Victoria av England förlovade sig 1839, var det hon som friade till Prins Albert. Det gick inte an att en undersåte friade till drottningen. Dock gav prinsen henne en guldring designad som en orm i förlovningspresent.

Nu för tiden

Idag är det många som väljer väl förplanerade frierier, lägger ned massor av energi, tid och pengar. En del bröllopsfotografer erbjuder till och med frieripaket för att fånga ögonblicket. Vissa söker sig till rampljuset och droppar frågan i livesändningar på TV, medan andra vill vara privata och tar det så långt bort från civilisationen som det bara går och friar på en alptopp eller en tropisk ö. En del kändisar lägger upp bilder på sociala media, medan andra gör allt för att förbli anonyma. Vad alla har gemensamt är att man försöker skapa en intim stund, ett oförglömligt ögonblick, ett minne för livet. För det finns väl ingen bättre kärleksförklaring än just ett frieri? 

Oavsett hur just ni väljer att göra, önskar vi på Wedsly er all lycka och välkomnar er att planera ert drömbröllop med oss.

Wedsy tipsar!
Just nu får alla som skapar konto prova Wedsly Gold – vår premiumtjänst, gratis i 30 dagar.