Det lilla bröllopet

Tips från Wedslys matexpert – Linn Engstrand

Har ni också hakat på trenden med små bröllop? Eller är det helt enkelt så att ni varit tvungna att skära ner på gästlistan, på grund av rådande omständigheter? Det finns många anledningar till att ha ett litet och intimt bröllop, inte bara för att prislappen sjunker drastiskt, utan också den personliga biten där det på ett stort bröllop kan vara svårt att få tid att prata och kramas med alla gäster. Här nedan får ni tips på vad som kan vara bra att ha i åtanke, när ni planerar ert lilla bröllop och även inspiration till enkla menyer, men med känslan av lyx och finess, som ni dessutom lätt kan laga själva. 

Tänk personligt och intimt 

En av storheterna med ett mindre bröllop, är att det upplevs mer personligt och ni som bröllopspar har mer tid till varje gäst. Vid middagen, när ni sitter ned tillsammans kan det vara kul att gå “laget runt” och låta era gäster att dela med sig av deras favoritminnen och stunder tillsammans med er. Om ni har tänkt att ha bordsplacering, kan ni också välja att göra namnkorten själva, med en spritpenna i t.ex. guldfärg och små vackra stickers. 

Låt gästerna få vara med och bestämma 

Ett väldigt mysigt och uppskattat tips när det kommer till små bröllop, är att engagera gästerna i själva bröllopsfirandet. Har ni tänkt att ha en Spotifylista istället för ett band eller en DJ, så kan det vara en rolig grej att låta gästerna själva lägga till sina favoritlåtar på  listan, så att era gäster någon gång under kvällen får dansa loss till just deras låt. 

2BridesPhotography_Kate&Edgards_Wedding_339.jpg Foto – 2 Brides Photography

Skippa bröllopstårtan

En tårta med flera våningar andas inte direkt “litet bröllop” och är oftast alldeles för stor för mindre tillställningar, även om den är vacker och grann att kolla på. Om ni väljer att välja bort tårtan, så vill ni säkert servera någon sorts dessert, som också gärna får vara lite “smyckad” och viktigast av allt, väldigt god! Ett oerhört gott tips, som också är vackert för ögat är en amerikansk cheesecake med blåbär. Vill du att din efterrätt ska vara glutenfri, så kan jag varmt rekommendera en nougatchokladtårta med körsbärsgelé. Om du istället vill satsa på ett nyttigare och ett helt vegetariskt alternativ, så är den här Raw food-tårtan med passionsfrukt och citronbotten både underbart god och väldigt lyxig.  

En enkel buffé med finess och stil

En buffé behöver inte bara vara till för stora tillställningar, utan passar även galant till ett mindre bröllop, som ett alternativ till trerättersmiddagen. Ett enkelt sätt att tänka gällande buffé är att det ska finnas mycket av varje råvara, och vi ser hellre att det är ett litet, men utsökt buffébord snarare än ett fullt bord, som bara är till för syns skull. Ett exempel på ett väl lyckat buffébord, är att ni serverar ostar och charkuterier till förrätten eller ett gott nybakat bröd med rödbetssmör, som ni kryddar med vitlök och exempelvis färsk timjan. Till huvudrätt kan jag absolut rekommendera att både ha en vegetarisk rätt och en kötträtt, med tillbehör och en välplockad sallad, med t.ex. chèvre och valnötter. Tips till huvudrätt är att baka en lyxig Västerbottenpaj, med Smetana till det vegetariska alternativet och att servera en helstekt kyckling i “Thanksgiving-stil”, fullproppat med örter, vitlök och gärna lite citron.

Här hittar ni alla recept:

Amerikansk cheesecake med blåbär

Glutenfri tårta – Chokladnougattårta med körbärsgele

Vegansk Raw food-tårta med passionsfrukt och citronbotten

Rödbetssmör

Västerbottenpaj

Helstekt kyckling

Sallad med chevre och valnötter