Dubbel lycka – att gifta sig gravid

Att gifta sig medan man väntar barn kräver lite eftertanke, men det är många som väljer att lova varandra evig trohet medan ett litet kärleksknyte växer i magen. Här går vi igenom vad som är bra att tänka på för er som gifter er gravida.

Orkar ni slå klackarna i taket?

Det finns absolut inget fel i att planera en hejdundrande fest trots en graviditet, men många upplever att de inte orkar lika mycket som vanligt när de väntar barn. Det kan dessutom vara svårt att veta hur den blivande mamman kommer att må längre fram. Därför är det en god idé att fundera över hur ni vill lägga upp eventuella bröllopsfestligheter. Kanske kommer ni fram till att det vore skönt med en lite lugnare fest i trädgården, kanske väljer ni att köra all in ändå, det vet bara ni. Om ni väljer att ha en stor fest rekommenderar vi att ni ser till att det finns någonstans där bruden kan få vila sig ostört en stund om det skulle behövas.

Drömklänningar för växande magar

Ett bra råd för den som gifter sig gravid är att vänta så länge det bara går med att köpa bröllopskläder, eller att köpa något lite billigare som i nödfall kan ersättas, eftersom kroppen förändras så mycket under graviditeten.

De som vill gifta sig i klänning kan förslagsvis kika på klänningar med empireskärning, det vill säga som sitter åt över bysten och faller fritt ner över magen. Andra alternativ som passar extra bra för den gravida bruden är klänningar i tillåtande stretchmaterial och klänningar med snörning bak.

Second hand kan också vara värt att spana in, det går alltid att ta kläderna till en skräddare lite innan bröllopet för att få dem ändrade så att de passar perfekt. Dessutom är det bra för miljön att välja begagnade bröllopskläder, något som även gäller hyrda festkläder.

 

Bali kanske får vänta...

Vad gäller bröllopsresa finns det några saker som kan vara smarta att fundera över. Många flygbolag tillåter inte att man flyger efter vecka 36, och det är vanligt med restriktioner på hur många timmar man får vara i luften när man väntar barn. Därför väljer många gravida att hålla sig inom Europa på sin bröllopsresa.

En annan viktig poäng är att barnet faktiskt kan komma när som helst, så överväg gärna att teckna en extra försäkring som täcker ambulansflyg så att ni kommer hem ordentligt om barnet bestämmer sig för att komma tidigt.

Andra faktorer att väga in när ni planerar bröllopsresa är att ni inte kan veta säkert hur den blivande mamman kommer att må. Därför kan en lugn, kravlös bröllopsresa passa extra bra när ni går i väntans tider.