Elopement Guide – utifrån en bröllopsfotografs ögon

Tips från Wedslys expert på bröllopsfotografi – Isabelle Hesselberg / 2brides Photography

En Elopement är ett destinationsbröllop, eller en vigsel, som äger rum i hemlighet, utan parets familj och vänners vetskap. Vanligtvis sker ceremonin utomlands, och i vissa fall behövs vare sig mottagning, eller särskilt firande – om man inte vill ha det såklart! Guida er med Isabelle 2brides Hesselbergs expertis.

E…vadå?

För många år sedan innebar en Elopement att gå ner till Stadshuset och skriva på ett papper. Idag är det annorlunda. Många par har meningsfulla, personliga, och eleganta Elopements över hela världen. Faktum är att destinationsbröllop har ökat, även innan COVID-19 hände.

En Elopement kostar en bråkdel av priset mot ett vanligt bröllop, vilket också är en av orsakerna till att många väljer att gifta sig utomlands, framför ett stort och traditionellt bröllop. Bröllop kan verkligen vara ett massivt finansiellt åtagande, särskilt efter att ha betalat cateringfirma, blommor, fotograf, underhållning, och venue. Medan priserna ofta varierar, är en Elopement betydligt billigare än det genomsnittliga bröllopet. Och mer besparingar på bröllopet, betyder mer pengar för smekmånaden!

Gör det till ett äventyr genom att kombinera utlandsvistelse och smekmånad till en, eller flera destinationer. Mer tillgängligt och mer prisvärt!

Undvik familjedrama – i den mån det går förstås

Bröllop är vanligtvis familjeangelägenheter. Man bjuder kanske in familjemedlemmar och personer, som man inte har sett på flera år. Det handlar om att låta andra människor komma och fira er relation och kärlek, men det kanske är motsatsen till vad ni egentligen vill göra. En del känner sig helt enkelt inte bekväma med att bjuda in avlägsna släktingar, särskilt när familjebanden inte är så tajta under resten av året. Numera avvisar många tanken på att göra vad deras familjer "förväntar sig av dem."

Elopements kan vara privata

Utan avlägsna släktingarna, blir det istället en djupt personlig, intim och privat upplevelse bara för bröllopsparet. Här kan man fokusera på själva ceremonin, och betydelsen av ert äktenskap, utan familjedrama och gäster. Med färre människor kan man ha mer meningsfulla och privata löften. För många är detta intima ögonblick oerhört viktigt. Jag har sett bröllopspar som först har en Elopement, och sedan går vidare med en stor fest – då kan de uppleva utbytet av löften utan publik, och fira med sina nära därefter.

När du planerar en Elopement är det mindre stress

Vi kan vara helt ärliga. Bröllop är inte som något annat evenemang. Det är inte realistiskt för en person, som aldrig har planerat ett stort evenemang, att lära sig allt för endast en dag. Bröllop är ganska okontrollerade, med mycket känslor, och ett firande som man bara gör en gång i livet. Dessutom kan ett bröllop vara extremt stressigt. Ni ska hantera florist, er tårta, er fotograf, ert hår och er makeupartist. Listan bara växer. Därutom ska ni ta hand om alla gäster på bröllopsdagen, vilket är en tidskrävande uppgift i sig. Att planera ett bröllop är alltså ett heltidsjobb ovanpå ditt vanliga jobb, men låt oss inte bli skrämda av verkligheten. Den är bra att tänka på! Se därför till att eliminera gäster i detta arbete så gott det går. Det är extra viktigt att ni kan lita på era leverantörer, som ska göra allt för att er stora dag blir smidig och stressfri.

Mer personligt och unikt än det stora bröllopet

När ni bokar en venue eller kyrka är ni bunden till den lokalens regler och traditioner. När ni väljer en elopement kan ni göra vad som helst, hur som helst. Var så kreativ som ni vill vara. Det fantastiska med en Elopement, är att ni kan göra det på en plats som har en speciell betydelse för er relation.

Låga förväntningar

När ni spenderar gazillion pengar, och bjuder in 250 personer, så kommer era förväntningar att vara skyhöga för hur er dag och natt ska bli. Det är lätthänt att besvikelse uppstår, speciellt om allt inte går som planerat. Med en Elopement är förväntningarna lägre, och har mer utrymme för överraskning!

Ibland är det omöjligt att uppfylla våra förväntningar, eller att få verkligheten att matcha en Pinterest-board. När man inte förväntar sig för mycket, blir verkligheten ofta bättre än vad man ursprungligen drömde om! Prata med er partner om ert drömbröllop, och kom ihåg att era viljor är viktigare än allt annat. Det fixar ni!