Fria med rätt förlovningsring

Förlovningsringen ska hålla för resten av livet, och det är därför viktigt att tänka igenom beslutet av vilken ring man ska välja ordentligt innan man köper den. Här går vi igenom vad som kan vara bra att ha i åtanke inför det stora valet av förlovningsring.

Försök inte ens gissa storleken – låna en ring istället

Proffsen i ringbranschen är eniga, det är otroligt svårt att gissa sin partners ringstorlek. Ett vanligt knep för att ta reda på storleken är att låna en ring ur smyckeskrinet, men de ligger ofta där av en anledning, så metoden är verkligen inte säker. Det är många saker som ska stämma, som tyngd, storlek och bredd, när en ring sitter som den ska.  Ett bra alternativ för att undvika fel storlek på ringen är att låna en så kallad ringattrapp hos en guldsmed. Då kan ni tillsammans prova ut en ring som passar efter själva frieriet, eller låta tillverka en tillsammans. Många uppskattar också att få vara med och välja stil på ringen. 

Om du vill välja ring själv

Det går att storleksändra ringar man köper i butik, så om du vill överraska din partner med en färdig ring går det självklart också bra. Fundera på vad din partner gillar i smyckesväg och titta på vilka färger hen helst använder, och försök minnas om ni har pratat om ringar tidigare i förhållandet. Det är onekligen en romantisk gest att designa en förlovningsring själv till sin partner, men tänk på att det är din partner som kommer att bära den och att det är lyckat om den matchar hens övriga stil. 

Sten eller inte?  

Om vi går tillbaka lite i tiden var det vanligast i Sverige med släta, tunna förlovningsringar eftersom det länge rådde ransonering i landet. Idag är det däremot populärt med stenar i förlovningsringen, gärna diamanter, vilket troligtvis beror på alla amerikanska filmer vi ser där det traditionellt frias med en stor diamant. Fundera på vad just din partner skulle gilla, och vad som passar din budget. Lär er mer om diamanter i "The Guide to Diamonds" på Tiffany & Co.

GuideToDiamonds_Clarity_Dekstop.jpg Foto – Tiffany & Co