Hitta drömklänningen bland de klassiska skärningarna

Det finns inget rätt och fel när det kommer till brudklänningar – allt hänger på vad du fantiserar om och känner dig bekväm i. Här reder vi ut de vad de klassiska skärningarna heter och innebär, så att du lättare ska kunna hitta din absoluta drömklänning!

 

 

A-linje / A-line

Det här är en stilren och feminin modell som passar på alla sorters bröllop och som sägs ha tagits fram av den franska modeskaparen Christian Dior med inspiration från Eiffeltornet. En a-linjeformad klänning passar de flesta kroppstyper, sitter tajt mot överkroppen och ner till höfterna och har en kjol som ökar i vidd ner mot golvet med start från midjan. En a-linjeskuren klänning kan även ha ett släp. Dior gav ut en kollektion med namnet ”A-line” under våren 1955 och modellen har varit en klassiker sedan dess.

 

Sjöjungfru / Mermaid

Sjöjungfruskärningen framhäver de kvinnliga kurvorna ända ner till låret, eller till och med knäna, och böljar sedan ut i en vid kjol som liknar en fena. Det här är en glamorös modell för dig som vill framhäva dina former och verkligen stå ut på din bröllopsdag.

 

Fodral / Sheath

En klänning med fodralskärning liknar sjöjungfruskärningen i att den är skräddarsydd så att den smiter åt tight runt kroppen, men till skillnad från den senare böljar den inte ut i en vid kjol. Skärningen passar dig som vill ha något figurnära på bröllopet men utan att det blir alltför extravagant.

 

Balklänning / Ball gown / Princess

En balklänning passar dig som vill åt en magisk och glamourös sagoprinsesskänsla med mycket puff, och är den mest populära skärningen på bröllopsklänningar. Den här skärningen passar alla kroppstyper, men kan kännas stor då kjolen står ut som en ballong från midjan. Modellen smickrar därför mest den som har en slank överkropp. Den voluminösa kjolen i kombination med en överdel som sitter tajt mot kroppen gör att klänningen gör sig absolut bäst i tyll.

 

Vadlång / Tea length

Denna klänning kommer från den engelska tea length-traditionen, och räcker ner till vaderna. Skärningen var vanlig under traditionella tebjudningar och passar perfekt för dig som inte vill ha en stor klänning, men som samtidigt vill ha lite längd på kjolen. En vadlång klänning passar alla kroppstyper och framhäver benen på ett vackert sätt.

 

Knälång / Knee-length

Som namnet antyder är det här en något enklare skärning som bäst bärs med kavaj över, och som hämtar sin inspiration från 60-talet. Denna klänningstyp passar dig som inte vill vara traditionell, eller som inte vill vara för högtidligt klädd på bröllopet.

 

Asymmetrisk / Asymmetric

Denna klänningsskärning är lekfull och dynamisk, och upplevs av många som personlig och spännande. Asymmetriska klänningar kan se ut på många olika sätt – kanske har de bara ett axelband, eller olika höjder fram och bak på kjolen.

Empire 200120.jpg Viktor & Rolf / Charlie Brear / Audrey Hepburn – Vouge
 

Empire / Empire

Denna klänningsskärning är tight ner till under bysten, och faller sedan fritt ner över kroppen. Stilen för tankarna till en grekisk gudinna, och klänningen gör sig bra i chiffong, som är ett följsamt och vackert material. Skärningen framhäver halsen och kan enkelt trolla bort korta ben och päronform, och passar dessutom väldigt bra för gravida brudar då den lämnar gott om utrymme för en växande mage.

 

Byxdräkt/Kostym / Pant suit/Suit

Alla känner sig inte bekväma i klänning, och det finns inget som säger att en brud inte kan gifta sig i byxor! Även om byxdräkt inte är lika vanligt som den traditionella brudklänningen finns det en hel del vackra, festliga och feminina alternativ för den som trivs bäst i byxor och gärna vill bära det på sin bröllopsdag. Och självklart kan även en kvinna välja att bära kostym när hon gifter sig.

 

Knytklänning / Wrap dress / Infinity dress

Det här är den perfekta klänningen för dig som letar efter ett lite enklare alternativ, men som fortfarande vill ha något fint och elegant. Nedre delen består av en kjol, och övre delen av två långa band som du kan vira runt kroppen på olika sätt för att få fram olika modeller. Detta är en klänningstyp som med fördel kan användas igen vid andra tillställningar, och som även har blivit populär bland brudtärnor.