Hur du skapar en bättre relation till dig själv och andra

Det är ett ansträngande arbete att upprätthålla sina relationer, men hur ofta frågar vi oss själva: “Är det här verkligen vad jag vill”? Ibland kanske vi stannar kvar, trots att det är dörrar vi bör stänga. Relationsexperten, Elin Ribjer svarar på hur vi hittar oss själva, och rannsakar våra relationer – även de vi inte vågar prata om.

Först och främst, grattis till en jättefin podd! 

Tack! Vad fint sagt! 


Varför relationer?

Jag har alltid varit väldigt intresserad av samspelet mellan människor och det relationella. Jag har hela mitt liv varit en romantisk nörd, och har planerat mitt bröllop ändå sedan jag var liten. 


Wedsly Wedding Magazine blir startskottet för dig att skriva dina egna artiklar, hur känner du inför det? 

Jag tycker väldigt mycket om att skriva, och jag har alltid drömt om att bli författare. Jag tycker att man kan uttrycka sig så otroligt bra i text. För mig är det ett sätt att uttrycka kreativitet, och att må väldigt bra. Det finns så otroligt mycket bra tips, och jag ser jättemycket fram emot det här! I avsnitten kommer det ju fram hur mycket tips som helst, och när man lyssnar så kanske man inte får med sig av alla tips heller – just för att man lyssnar olika mycket, i olika delar av avsnitten. Därför känns det härligt att kunna konkretisera saker som jag tycker är genuint bra, och som jag slår ett extra slag för. Jag hoppas verkligen att det ska kunna ge brudparen på WWM, så bra förutsättningar som möjligt att kunna boosta sina relationer. Jag hoppas att kunna ge sådant som ökar gnistan och kommunikationen, för en härlig, och lättsam relation med glöd. 


Vad känner du dig mest peppad på att skriva om?

Det är verkligen att ge relationstips, och att förmedla lärdomar från podden! Det jag tycker är så fint med WWM är lite det jag pratade om i början: jag har alltid varit livets bröllopsnörd! Jag tycker att det är så otroligt fint att få vara med i skedet där paren planerar sin stora dag, för att fira sin kärlek till varandra. Det känns stort och vackert, och det är jag superexalterad över! Jag tror att när man är på en bra plats i sin relation, då har man också stora möjligheter att utveckla sin relation till att bli ännu bättre. När man är på en bra plats, så har man också förutsättningarna att ge sig själv en bra grund, för att det ska fortsätta att vara bra, och härligt. Jag tänker att när man väl håller på och gifter sig, då om någon gång är man väl på en bra plats i förhållandet – när man är kär, och vill varandras bästa! Då är det perfekt att prata om saker som annars kan kännas lite obekväma, men som kommer att stärka relationen. Jag hoppas att jag kan kliva in på ett bra sätt, och addera värde för paren på vägen. 


"Jag tänker att när man väl håller på och gifter sig, då om någon gång är man väl på en bra plats i förhållandet – när man är kär, och vill varandras bästa! Då är det perfekt att prata om saker som annars kan kännas lite obekväma, men som kommer att stärka relationen. Jag hoppas att jag kan kliva in på ett bra sätt, och addera värde för paren på vägen."


Är Wedsly kompatibelt med hur du själv planerade ditt bröllop?

Ja, men absolut! Nu har jag inte gjort en lika monstruös planering, som man kan göra i detalj i Wedsly, men jag har en klar bild av vad jag vill ha. Jag ser att Wedsly är ett perfekt verktyg för att kunna göra det på bästa sätt. Alla som planerat större events och fester, vet att det är mycket mer planering än vad man tänker sig, så att kunna strukturera upp det på ett sätt, där vem som helst kan göra en bra planering är ovärderligt! Då känns det som att paren slipper bråka om det som går bra, och mindre bra. Kalas! Jag tycker att det verkar vara en riktig toppentjänst! 


När visste du att du ville jobba med relationer?

I nästan 8 år var jag i en destruktiv relation, och av olika anledningar hade jag väldigt svårt att lämna den. Det var många regler, och en av reglerna var att jag inte fick prata med andra om vår relation. Vi blev tillsammans när jag var 14 år, så en stor del av min identitet formades just genom den relationen. Av rädsla för att vara ensam och göra honom arg, gjorde jag inte slut på många år. När relationen sen tog slut, föddes mitt intresse för att hjälpa andra par och människor i deras relationer och välmående. Jag ville lyfta hur verkligheten ser ut, och minska tabuna att prata om hur vi har det.


Hjälper det oss att prata om hur vi mår?

När jag väl pratade om hur jag mådde, så lämnade jag relationen på en månad, och då förstod jag vilken kraft det ligger i att faktiskt prata om hur vi mår. Jag började att prata mer öppet om vad jag hade varit med om – med vänner och bekanta i olika kontexter, där det föll sig naturligt. Mer och mer, så fick jag veta från vänner och bekanta, att de också hade destruktiva relationer till sig själva, eller sina vänner, familj, syskon, föräldrar, eller partners t.ex. Då började jag fundera över vad det är för bild av oss själva, som vi egentligen sänder ut? Ger vi alla sken av en orealistisk bild, och hur lär vi oss egentligen att ha relationer? 


Är vi produkter av vår omgivning?

Absolut! I mångt och mycket är det precis vad vi är. Under hela livet formas vi av våra relationer, så det gäller att välja vilka människor som får äran att få finnas med i våra liv. De ska behandla dig väl likväl, som du ska behandla dem väl – så att vi får växa och må bra. Enligt en studie gjord av Harvard Medical School, visade det sig att just nära relationer är en av de viktigaste parametrarna för att leva ett lyckligt liv. Intressant nog, låter vi ändå något så viktigt som vårt välmående att falla åt slumpen. I skolan lär vi oss inte hur vi har relationer på ett hälsosamt sätt, utan förväntas lära oss av de vi har ikring oss – men inget säger ju att föräldrar, lärare, och vänner vet hur de behandlar oss, och varandra på ett bra och stärkande sätt. Destruktiva relationer är därav tyvärr väldigt vanliga, men det fina är att vi har en plastisk hjärna, som ständigt är öppen för att lära om!


Vad hjälpte dig att ta dig vidare?

Jag var väldigt nedbruten när jag kom ur den relationen, och började då läsa mycket böcker om självhjälp – hur man bygger upp sin självkänsla och sitt egenvärde. Min bästa kompis utbildade sig under den tiden till psykolog, och vi diskuterade otaliga timmar om vad hon lärde sig. Jag märkte ganska snabbt att bara genom att intressera mig om de här sakerna, så gjorde det en väldigt stor skillnad i relation till mig själv, och också till andra. Det blev min hobby under fyra och ett halvt år, där jag delade av mina lärdomar, och tankar med vänner på middagar och fester – jag ville så gärna bidra på en större skala, och göra detta meningsfulla arbete på heltid.


Hur landade du i att starta en podd?

Jag har alltid älskat podd-formatet, och sedan de blev populära har jag lyssnat jättemycket på poddar. Då tänkte jag, varför inte intervjua dem som kan, så att fler kan ta del av alla de här fantastiska tipsen. Jag ville att podden skulle vara en klok kompis i fickan. Ofta när vi frågar vänner och familj om råd, så utgår vi så himla mycket från oss själva hela tiden. Då ger vi bara råd som passar oss, men kanske inte andra. Jag ville därför att podden skulle vara forskningsbaserad, med riktiga experttips så att vi kan bli framgångsrika även i vårt privatliv. Det blev grunden till relationspodden Så kan det gå.


Ett återkommande tema i dina avsnitt är att ta makten över sitt eget liv. Hur gör man det?

Ofta har vi en väldigt bra magkänsla om något inte känns så himla bra, eller att det inte känns rätt eller kul, men i vissa situationer tror jag att vi är olika duktiga på att lyssna inåt. I ett sådant läge tror jag att man kan försöka skala av yttre påverkan, och genuint försöka att lyssna inåt. Jag tror jättemycket på att skriva ned saker, göra plus- och minuslistor beroende på vilket område det gäller, och kolla på om en relation känns bra eller inte, t.ex. en vänskap eller ett partnerskap. Vad är det egentligen som jag vill ha ut av en relation? Fråga även din partner, vad behöver du för att må bra? 


Vad ska man göra för att lyssna på sig själv?

Det är för många bland det klurigaste som finns och är något man måste öva på. I mångt och mycket handlar det om att stärka sin inre röst genom att stärka sitt egenvärde, självkänsla och självrespekt, och framförallt att våga lyssna in på vad det är vi behöver. Jag tror att det handlar mycket om att man måste hålla sitt ord till sig själv, och att faktiskt öva på det. Det kan vara stort som smått. Ofta är vi väldigt duktiga på att bryta löftet till oss själva, och då säger vi också till oss själva att vi inte är värda det vi vill, tex. om vi säger att vi ska träna med en vän, då dyker vi ju upp som vi sagt, men ofta när vi säger det till oss själva så ligger vi bara kvar hemma istället. Och såklart behöver det inte handla om träning, utan det kan röra vad som helst! Jag tror att om man verkligen ska bygga upp det från noll, så är det en jätteviktig grej. Av alla experter jag har träffat säger de flesta av dem att man ska våga utmana sig själv, och inte låta sina tankar begränsa en. 


Är det viktigt att skapa en bra relation till sig själv?

Ja, verkligen! Jag använder mig mycket av det Henrik Fexeus skriver i sina böcker, t.ex. att man kan stärka sig själv genom att “fake it ‘til you make it”, men jag brukar likna det vid marknadsföringens uttryck av en persona. Vilket var något jag själv gjorde när jag behövde bygga upp mig själv, och inte tyckte att jag var värd någonting, eller att jag var ointressant att prata med. Dessutom hade jag problem att prata med män. Då det verkligen var något mitt ex hade förbjudit mig att göra, så var det väldigt stigmatiserat för mig. Det jag gjorde då var att titta på andra människor, som jag såg upp till, och inspirerades av. Så jag studerade hur de gjorde för att hantera liknande situationer på ett bra sätt, t.ex. hur rörde de sig, och vad sa de med ord och kroppsspråk? Sedan satte jag ihop de önskade egenskaperna i en persona, en alternativ version av egenskaper jag skulle vilja var en del av mig. I situationer där jag kände mig otrygg kunde jag då kliva in i den rollen, och agera som min super-Elin skulle göra. Det kan låta konstigt, men testa – det fungerar verkligen, och snabbt kände jag hur jag blev tryggare i mig själv. Idag är dessa egenskaper en naturlig del av mig.


Tror du att vi är medvetna om att vi begränsar oss på grund av av rädsla?

Både ja och nej. Jag tror jättemycket på att många av oss styrs av rädsla i någon mån, att vi sätter upp ursäkter och scenarion som skyddar oss från att möta det som är rädsla i grund och botten. Där tror jag jättemycket på att det ligger en stigmatisering kring att vi inte ska vara sårbara, att vi ska vara så himla starka och hela tiden ha stenkoll. Jag tror att vi skulle må så mycket bättre om vi övade på att vara sårbara. Ibland tror jag att i rädslan att misslyckas så gör vi ingenting alls, och stannar kvar i relationer som inte får oss att må bra – för att vi är trygga med vetskapen om vad vi har, och av rädslan för vad som komma skall. Kanske också att vi skulle känna oss ensamma. 


Hur upplever du att den äldre generationen relaterar till sina partners i en långvarig relation?

Det är en väldigt vanlig och universell sak, att många par har problem med kommunikationen, och speciellt i längre relationer. Jag hade en gäst som berättade att oftast, så tror man att par som har varit tillsammans jättelänge känner varandra allra bäst, men studier visar att par som har varit tillsammans länge, känner varandra sämre än par som har träffats ganska nyligen. Just därför att vi slutar att vara nyfikna, och upptäcka varandra efter en viss tid, och tänker oss att vi vet svaret fast att vi ständigt utvecklas som personer och individer. Fortsätt att vara nyfiken! Det är nyckeln till att hålla intresset och lusten vid liv, och en viktig del i att känna sig sedd av sin partner.


"Fortsätt att vara nyfiken! Det är nyckeln till att hålla intresset och lusten vid liv, och en viktig del i att känna sig sedd av sin partner."

 

Vad är huvudkomponenten för en lyckad relation över tid?

Det finns en mängd olika saker, bl.a. hur vi kommunicerar och löser konflikter. Fortsätt fråga vad som inspirerar din partner just nu, vad drömmer hen om hur hur mår hen? Att fortsätta ställa alla de där frågorna som man ställer i början av relationen. Om vi tror oss veta allt om varandra, och väljer att inte kolla på varandra med nyfikna och spännande ögon, så kommer även attraktionen att ta sig en törn. Då blir det ju att relationen stagnerar lite, och kanske inte lika varm och ömsint, som den var till en början. 


Har vi föreställningar om hur ett förhållande ska se ut?

Såklart, det finns massor. En ganska vanlig föreställning är att man tror att själva jobbet är att hitta en partner, och att sen när vi väl har varandra så ska "rätt vara lätt". Så är det inte. En givande, och hälsosam relation kommer alltid att kräva ett ständigt engagemang och fokus. God kommunikation är en utveckling som sker över tid. Vanligen består de första veckorna och månaderna av en förälskelsefas, och först när den börjar klinga av kan vi märka olika små sprickor och olikheter. Det är inget konstigt utan helt naturligt – fortsätt då att aktivt arbeta med er relation. Vad behöver du och din partner? Hur är ni lika och olika? Hur kan ni kompromissa? En relation kräver att kunna kompromissa, dock aldrig över ens egna gränser för vad som är verkligen är viktigt.


"En ganska vanlig föreställning är att man tror att själva jobbet är att hitta en partner, och att sen när vi väl har varandra så ska "rätt vara lätt". Så är det inte. En givande, och hälsosam relation kommer alltid att kräva ett ständigt engagemang och fokus."


Idag kan vi med enkla google-sökningar hitta det mesta. Hur vänder vi självmedvetenheten till en positiv fördel?

Det är så lätt att tänka att det som varit definierar vem man är, och vissa kanske får höra av vänner eller familj att “det där är ju inte du, så är inte du”. Försök att frigöra dig från de föreställningarna. Tänk istället att det du har bakom dig, är fyllt av lärdomar av vad du uppskattar eller inte, så fråga dig själv hur du vill vara framåt och vilken relation du vill ha till dig själv, och andra? Vad vill du leva för liv, och vad vill du ha ut av en eventuell parrelation? Var går dina gränser? Vad har du för behov? Vad vill du ha mer av i ditt liv, och vad vill du ha mindre av i ditt liv? Påminn dig själv om att det som har varit inte behöver definiera dig framåt – med nya kunskaper och lärdomar, har du all chans i världen att skapa ditt drömliv. 


Hur ska man tänka om man ser sig själv som ett hinder?

Vi är i en ständig utveckling och vi är levande människor, som kan bli vad vi vill! För mig blev det i alla fall väldigt slående att inte försöka definiera för mycket av det som har varit. När vi tänker ur det perspektivet, kan vi se framtiden med nya ögon. Många av oss har varit i destruktiva relationer och bär på minnen som är tunga att bli av med. Självklart kan det vara svårt att bara släppa taget om dem, då de sitter hårt, och gör oss otrygga. Jag började nyligen gå till en psykolog och det är bland det bästa jag gjort! För att gå stärkt framåt, så måste vi göra jobbet, med eller utan professionell hjälp. Lägg tid på att kartlägga dina värderingar – vad vill du fylla livet med? Utifrån svaren du får kan du stanna upp, och se vad du behöver prioritera bort, för att ge plats åt det du verkligen vill ha mer av. När känner du att livet känns meningsfullt? Fyll livet med de sakerna!


Finns det några ämnen som är för laddade?

Jag pratar gärna om tabubelagda ämnen! Jag är inte så rädd för att prata om dem, bara man pratar om dem på ett respektfullt sätt. Många av dem har jag nog redan täckt i podden, men jag vill gärna fortsätta att prata om dem. Det ligger ett avsnitt (avsnitt 14) ute med Lena Morin, grundaren av NxtME, där vi tar upp incest, vilket är något vi inte pratar jättemycket om i vardagen. Jag tycker egentligen inte att det finns något som är så pass tabubelagt, att jag inte skulle vilja prata om det. Många ämnen som känns tabu, är ju otroligt viktiga att prata om. Just för att inte låta utsatta att känna sig ensamma, och även låta andra veta hur man ska bemöta personer som berättar.


Ett citat jag fastnade för i din podd var, “Om jag inte är rädd för mina känslor längre, så är jag fri!”. Hur uppnår man den känslan?

Det är så himla mycket kärnan i den här grejen, men sen så är det ju så himla mycket lättare sagt än  gjort. Jag tror att med den inställningen så kommer man väldigt långt. Kontentan av avsnittet med föreläsaren och coachen Mia Törnblom (avsnitt 20), var “att utvecklas som människa” inte handlar om att bli felfri, och det tror jag ibland att många tänker sig – bara för att man ska jobba med sig själv eller jobba med sin relation, så är det något fel på oss. Det handlar ju inte om rätt eller fel, utan om att lära sig mer om sig själv och varandra. Vi behöver verktyg för att hantera våra upplevelser, och hur vi kan kommunicera på ett sätt där vi förstår oss själva bättre.


Vad inspireras du av? Finns det någon relationsinspiration?

Väldigt mycket från böcker, olika konton, och genom att googla runt på föreläsare, men också mycket från tidigare gäster. Jag frågar dem om tips och råd och om de har förslag på gäster, när jag vill lyfta olika ämnen. I valet av gäster, är det viktigaste för mig att personen är påläst, duktig på sitt område och att hen brinner för sin sak. Därför kan man inte alltid på ett bra sätt googla sig fram till människor. Det är verkligen ovärderligt att gästerna vill hjälpa mig att tipsa vidare om personer i deras nätverk.


Hur upplever du responsen från dina lyssnare?

Otroligt fin! Många gånger har jag hamnat i någon form av chock, för människor är verkligen så otroligt gulliga, och hör av sig med sina egna erfarenheter, uppskattning, tips på gäster, och frågor kring egna relationsproblem samt hur avsnitten har hjälpt dem framåt. Är verkligen så tacksam för alla som lyssnar och hör av sig, och bollar tankar! Det är jätteroligt!


Vill du tillägga något?

Oavsett hur tung ryggsäck man har, så kan du alltid stärka dig framåt. Härligt att få avsluta på ett bra sätt!