Liten sminkguide för män

De flesta sminkmärken vänder sig främst till kvinnor, men det finns många män som också har upptäckt hur roligt och kreativt det kan vara med smink. Nedan hittar du tips och tricks som kan vara bra att känna till om du vill börja sminka dig lite mer som man.

Jämna till huden först

En produkt som är bra som man att börja med innan du använder eventuell foundation är en primer. Eftersom män ofta har lite grövre hud än kvinnor blir det snyggare om du jämnar till hudytan innan du lägger din bas. Förutom att förminska porer och mattar ner finns det även återfuktande primers att köpa.

Färgkorrigera innan du använder foundation

Om du har mörka ringar under ögonen blir det snyggast om du färgkorrigerar dem innan du lägger resten av basen. Blått korrigeras bäst med rödtonad concealer. Passa även på att täcka eventuella blemmor med täckstift i en gulaktig ton eftersom det neutraliserar rött. Det svenska cruelty-free-märket Viva La Diva har billiga och bra täckstift i flera toner som kan vara väl värda att prova.

Mineralpuder lägger sig snyggt

Du som vill åt en sminkning som ser naturlig ut, och där huden lyser igenom, väljer med fördel en bra mineralfoundation lagt med en kabuki-borste. Var inte rädd för lite glow, det är en myt att män har fetare hy än kvinnor och det är svårare att få ett naturligt resultat med matt finish. Vill du istället ha ett mer sminkat resultat väljer du en flytande foundation som du applicerar med en pensel. Var noggrann runt skägglinjen om du har skägg, så att det smälter ihop fint. Avsluta med förseglande puder så är basen klar.

Skägg = inbyggd contouring

Om du har skägg, lägg gärna lite extra kärlek på det genom att gå till en barberare då och då. Ett snyggt skägg är som inbyggd contouring, så det är mödan värt att ta väl hand om det. Har du glesa partier i skägget kan du prova ögonbrynsskugga för att få det att se fylligare ut.

Ögonskugga som håller hela natten

Ögonskugga sitter allra bäst om du förbereder ögonlocken med en bra ögonskuggsprimer, exempelvis från Urban Decay. Dels kommer färgpigmenten att lägga sig jämnare, och dels kommer du inte att svettas bort skuggan under dagen.

Rama in läppkonturen

Till dig som gärna bär läppstift rekommenderar vi att prova att rama in läpparna med läppenna i samma färg som läppstiftet. Om du vill att läppstiftet ska hålla extra bra kan du måla hela läpparna med läppenna innan du avslutar med ett lager läppstift.