FÖRETAGSREGISTRET WEDSLYS VÄNNER Allt ni behöver till bröllopet
Skapa konto Logga in
Inspiration ♡ Mode ♡ Tips ♡ Guider – Allt för bröllopet
EdBlog
NORA Photography

Love is love

Kärleken tillhör alla. Trots kulturella och religiösa skillnader växer acceptansen för att viga HBTQ-par. Likt många andra platser i världen var Sverige så sent som på 90-talet inte helt med i svängarna. Många av er kanske redan har bra koll, men vi vill ge ljus till hur det faktiskt ser ut — följ med!

Kort fakta

Sverige har sedan den 1 maj 2009, ingått en könsneutral äktenskapslag. En lagändring som banade väg för alla att få gifta sig med sin älskade. Äntligen kunde två personer av samma kön ingå äktenskap med samma lagstiftning som för heteropar. Det finns egentligen inga juridiska skillnader mellan ett giftermål och partnerskap, men det var många par som valde att äntligen få gifta sig efter lagändringen 2009.

Kärlek är att få vara lika inför lagen

Kärleken sprudlar av en magi som inte alltid går att beskriva. Den bara är, och är något att vara tacksam för. Heterosexuella och homosexuella relationer är enligt Svenska kyrkan lika inför lagen, men på många platser, i olika kulturer, och traditioner så ser det annorlunda ut. Kärleken är en union som idoliseras av heteronormen, men som de facto tillhör alla. Kampen för HBTQ-pars rätt i samhället går inte att ta miste på längre – trots att den än idag möter starkt motstånd runtom i världen. Idag gifter sig fler kvinnor med varandra än män och det är vanligare med samkönade äktenskap i storstäder. Under de senaste åren har drygt 50 000 par per år gift sig i Sverige och av dessa är ca 700 samkönade. 

"Kampen för HBTQ-pars rätt i samhället går inte att ta miste på längre – trots att den än idag möter starkt motstånd runtom i världen."

 

Vad betyder vigselrätt och vigselskyldighet?

Svenska kyrkan har vigselskyldighet. Det betyder att den som tillhör Svenska kyrkan har rätt till vigsel i Svenska kyrkans ordning, straight som gay. Samtidigt kan en enskild präst ha vigselrätt men inte vigselskyldighet, vilket betyder att en vigselförrättare inom ett trossamfund inte är skyldig att ställa upp som vigselförrättare. Ni har alltså alltid rätt att vigas, men prästen kan däremot säga nej. Ett tips är att ringa och höra vilken präst som är bäst för er. Sa vi, 2020?

Hur ni väljer att gifta er och förrätta äktenskapet är upp till er själva — ha dock i åtanke vad som gäller för att äktenskapet ska räknas giltigt. Själv vill jag gifta mig på stranden i mitt barndomshem Tanzania, gärna med en shaman, och en präst närvarande. Drömmen om hur det ska, eller kan gå till är alltså rätt personligt. 

Kärlek och religion

De flesta av våra världsreligioner har vid tillfällen motsatt sig samkönade äktenskap, men kön är och ska inte vara hinder till att älska. Världen vaknar nu till individens rätt att få leva och bestämma över sitt eget liv. Tack till er som gör det möjligt för HBTQ-par att få gifta sig med den de är kära i och vill bygga sin framtid med. I Sverige är det en möjlighet, oavsett kön. Love is love, helt enkelt.

Du kanske också gillar

Möt Wedslys vänner

Vi finns på Instagram

@wedslywedding