När ska brudgummen bära ring?

Smycken är del av vårt avtryck i tiden, de bär med sig historier från alla världens platser samtidigt som vi bär dem med starka kopplingar till trolovning, kärlek och evighet. Det låter ju bra, men hur vet man när förlovningsringarna ska på, vem som får vigselring, och när de ska bytas ut? Ska brudgummen ha en, eller två ringar? Sätts ringen på först vid vigseln? Moderna tider säger att det i princip är fritt fram att välja hur, eller vad. Vi reder ut alla frågetecken som brudgummen kan tänkas ha här.

Vad säger traditionen?

Traditionsenligt så behåller brudgummen sin förlovningsring, som uppgraderas och byter namn till vigselring under vigseln. Bruden får en ny ring, vigselringen som sätts ovanför förlovningsringen. Det är fint att bevara traditioner med genuina betydelser, lika fint och nödvändigt som det är att välkomna förändring och våga leda sig över huggna stenar. Brudgummen kan göra på samma sätt som bruden och komplettera sin förlovningsring med en vigselring, eller helt gå sin egen väg.   

Smycken är unisex

Tidigt inpå, och säkerligen innan forntiden ända fram till idag använder vi smycken, som accessoarer och soliga dekorer till övriga utstyrslar, som ett magifyllt pricken över i:et. Smycken kan ha anknytningar till speciella händelser och ögonblick, oftast med starka och individuella betydelser, samtidigt som de än idag bärs av religiösa skäl, eller för att uppvisa t.ex. civilstatus, privilegier och rikedom.

Vigselring, förlovningsring, eller båda?

Först förlovar man sig och därefter kommer vigseln. Lägg extra krut på ringen, eller ringarna som du vill bära och behålla livet ut. Vi hoppas på att du bär din ring i ögonblicket av din förlovning, eller kort därefter – för kärleken som du bär på och delar är värd att fira och visa för världen!

Vad är skillnaden mellan förlovningsring och vigselring?

Förlovning och frieri kan se annorlunda ut. Eftersom det oftast är en person som friar, är det vanligt att endast en ring delas ut, medan förlovningen brukar ge båda turturduvorna varsin ring. Vanligtvis görs båda ringarna direkt med gravering, förhoppningsvis efter ett sprudlande JA! Det varierar alltså i sed om endast brud, eller både brud och brudgum får en vigselring efter förlovningen. Ser vi till USA, är traditionerna kring bröllop ganska frånvända våra, om inte med större tryck på hur kärleken ska firas, och det gäller även vem som får vilken ring, och när. 

Vilket finger ska förlovning- eller vigselringen sättas på?

I Sverige är det vanligt att bära vigselringen på den vänstra handens ringfinger, dock finns det inga regler för vilket finger den ska sitta på. Precis som namnen lite vagt föreslår, så har ringarna sin egen symbolik och betydelse.

Vigselringen är ett bevis för att ha ingått ett förhoppningsvis förtrollande avtal – avtalet om troheten, som ni lovar varandra vid vigseln. 1600-talet fastställde en lag om att förlovningsringarna ska bäras på vänster hand. Idag är det ett val på våra egna premisser, och kanske mer känsla än regel – även om de flesta går på tradition.

Vad som gäller, är upp till dig

Att välja vänster hands ringfinger har anor från antikens Egypten där en särskild ven, eller blodådra ansågs leda till hjärtat. Kärleken trolovas alltså via hjärtat och de här magiska ringarna, vilken enorm romantik! Huruvida brudgummen ska ha ha en ring, eller inte vid förlovningen, väljer ni som par själva. Vill du uppgradera din ring till en vigselring, går du enligt tradition. Är du osäker på ordning? Bär den där du känner att den uppfyller extra glans, eller bär den inte alls. Du kanske vill forma din egen symbolik kring den? Om din ring är något du vill visa upp, eller bära inom dig privat, är det helt upp till dig! Du firar kärleken på ditt sätt.

"Skapa er egen tradition, om ni inte känner att allmänna seder passar just er."

 

Seder och utseende

Även utseendet för förlovning- och vigselringar varierar i små och stora skillnader. Matcha era ringar, uppgradera dem, eller byt ut dem till helt nya. Enligt svensk sed är det vanligaste att båda får ringar vid förlovningen, och sedan får bruden en ny ring - själva vigselringen - under ceremonin. Skapa er egen tradition, om ni inte känner att allmänna seder passar just er.

Går ringarna att kombinera?

Tre ringar, två, fler eller mindre. Hur många ringar du vill bära, byta ut och uppgradera väljer du själv. Ringen- och ringarna är ert bevis på er kärlek, inte bara för varandra, men framförallt för omvärlden. Välj den betydelse som du och din partner värderar högst, det kommer att ge er ett intimt och personligt minne, som för alltid är levande.

*Funderar du på enkla kristaller till förlovningsringen, rekommenderar redaktören sina favoriter akvamarin, ametyst och svarta diamantringar, t.ex. onyx. I Wedslys vänner hittar ni ett större urval av förlovning- och vigselringar.