Relationstips med Elin Ribjer

Kärleksgnistan, finns den? Känner du dig vilsen, eller undrar du hur du ska gå vidare? Skapa bättre relationer med tips från Wedslys egna relationsexpert, Elin Ribjer

Vad är dina tips för de som känner sig vilsna och inte vågar söka hjälp?

Ofta har vi en väldigt bra magkänsla om något inte känns så himla bra, eller att det inte känns rätt eller kul, men i vissa situationer tror jag att vi är olika duktiga på att lyssna inåt. I ett sådant läge tror jag att man kan försöka skala av yttre påverkningar, och genuint försöka att lyssna inåt. 


Finns det några verktyg?

Jag tror jättemycket på att skriva ned saker, göra plus- och minuslistor beroende på vilket område det gäller, och kolla på om en relation känns bra eller inte, t.ex. en vänskap eller ett partnerskap: vad är det egentligen som vi vill ha ut av en relation? Vad behöver just jag för att må bra? Försök att bena ut vad relationen egentligen ger dig? Får du gehör för det du behöver? Om inte, har du uttryckt vad dina behov är? Analysera inåt! Det kan vara svårt att reflektera fram ett bra svar bara genom att tänka, då vi lätt fastnar i ett ältande av våra tankar och upplevelser. Testa att skriva ner allt med papper och penna. Vad är det du vill ha, och vad har du för behov? Vad får du för gehör? Har du gett uttryck för det, eller är det något du saknar? 


Är det något som tar mycket tid? 

Låt det ta tid! Det är inte något som behöver ta en kvart. Återkom till den där listan under några veckor/månaders tid, och försök att rannsaka dig själv. Utifrån vad du får fram kan du fundera på om du har uttryckt dina behov till din partner, familjemedlem, eller vän. Tas det emot väl, eller hur tas det emot? Finns det ett givande och tagande i relationen? Allt beror också på vad det är man behöver från olika relationer. Oavsett om det är en relation till oss själva, eller andra så har vi olika behov, och då är det väldigt bra att specificera dem. För att få det vi behöver, är det viktigt att vi uttrycker det både för oss själva, och andra!


Är det något särskilt som man ska skriva ned?

Skriv upp saker som känns läskiga, svåra, eller obehagliga, men som ändå är saker som du skulle vilja göra. Saker som du vill göra, men som du kanske låtit bli av rädslan för att misslyckas. Många experter i podden har gett tipset att våga kasta sig ut och bara göra det! Det kan låta läskigt och lättare sagt än gjort, men ofta klarar vi långt mer än vad vi tror, och det stärker oss så otroligt mycket!  Då stärker vi oss själva jättemycket! Sätt upp mål som du faktiskt vill göra, och gör det även om det känns skitsvårt. Fake it ’til you make it! Prova bara att göra det, och ta det i små steg. Man ska ju självklart inte göra våld på sig själv. Det ska vara saker som du såklart verkligen vill göra.


Vad är dina tips till de som blivit lämnade, själva lämnat en relation, eller ska gå in i en ny relation? 

Oavsett vad du har varit med om, som har varit kämpigt, så tror jag att det är jätteviktigt att börja prata om det. Gör det såklart i din takt! Vi mår ofta bättre, och kan få ett bättre stöd när vågar dela med oss. Tänk också på att din partner inte kan vara allt samtidigt, t.ex. både älskare, bästa vän och terapeut – det blir för tungt att bära att försöka vara allt för någon. Försök att hitta en vän, eller en terapeut att prata med. Går du in i en ny relation, var öppen med vad du har varit med om. Du behöver inte säga allt direkt, men berätta lite i taget så att det känns tryggt för dig, så att din partner vet att du har med dig sår som sitter kvar. Du kan t.ex. säga att du i vissa situationer kan känna dig otrygg, eller att du ibland kanske reagerar helt irationellt, och att det kan bero på en viss orsak, men också att du gärna vill vara öppen och lära om dig. Var ödmjuk inför det du har varit med om, och ge din partner en chans att förstå. Ge dig själv en chans att läka och tillåt dig själv att lära om. 


Hur ser man på sina relationer med "nya ögon"?

Jag tror att det är väldigt viktigt att förstå, och våga lita på att ens nya partner inte är ens gamla. När det handlar om destruktiva relationer, är det vanligt att man träffar liknande partners. Då är det väldigt viktigt att man är öppen för det faktumet, och försöker rannsaka sitt relationsmönster. Om du träffar någon som genuint verkar bättre, försök då att ge din nya partner en chans att hjälpa dig, med nya, sunda, och fina erfarenheter av er parrelation. Se på din nya relation med nya ögon! Våga kommunicera, och prata om det som är obehagligt. Bär du, eller din partner på ett trauma från en tidigare upplevelse, så vill jag varmt rekommendera er att träffa en professionell psykolog. Det är verkligen viktigt att ge sig själv omtanken att få läka. Jag började precis en traumabehandling, och det är något av det bästa jag har gjort!