Så håller ringarna för evigt

Eftersom förlovningsringen och vigselringen är tänkt att bäras för resten av livet så är det viktigt att du är rädd om dem och tar väl hand om dem. Här går vi igenom några saker som är bra att tänka på när det gäller vård av ringar.

1. Se upp med skönhetsprodukterna

Hudkräm, tvål, parfym och hårspray är inte alls bra för smycken, så försök i största möjliga mån att undvika att ringarna får kontakt med olika skönhetsprodukter. Man brukar säga att ringar ska sist på och först av.

2. Rengör ringarna med jämna mellanrum

Du behöver inte rengöra dina ringar jätteofta, men vänta heller inte för länge, för då kommer de att tappa sin lyster. När du ser att metallen ser lite annorlunda ut är det dags att göra rent ringarna. Använd vatten och lite diskmedel på en luddfri trasa så kommer de snart att börja glittra igen. Du kan också prova att använda en mjuk tandborste.

3. Var försiktig med stenarna

Stenar och pärlor ska man vara rädd om. Använd en mjuk, fuktig duk som inte luddar och undvik rengöringsmedel eller diskmedel.

4. Behandla guld och silver olika

Om dina ringar är väldigt smutsiga kan du behöva ta till något lite starkare än diskmedel. Guldsmycken mår bra av att tvättas med lite rengöringsmedel med ammoniak, medan silversmycken med fördel rengörs med fin silverputs. Det senare finns att köpa hos guldsmeder.

5. Förvara ringarna säkert när de inte används

Om du av någon anledning tar av dig ringarna bör de inte förvaras i ett fuktigt badrum eller i starkt solljus då det kan bidra till oxidering. Om du råkar ut för oxidering köper du silverdip hos guldsmeden, men var försiktig med eventuella stenar eller pärlor. Förvara ringarna var för sig i en liten påse i en ask så kommer de inte heller bort.