Sluta skämmas – du är inte ensam!

Sexuella fetischer är vanligare än man tror, men det finns många människor därute som aldrig vågar dela dem med sin partner för att de är rädda för att de ska bli dömda, sedda som konstiga eller till och med dumpade. Är du en av dem? Med den här artikeln hoppas vi kunna lindra din ångest och visa att du inte är ensam, och ge lite tips på hur du kan göra för att introducera dina hemligaste önskningar för din partner.

Ta tjuren vid hornen och berätta vad du vill

De flesta som har en sexuell fetisch, eller kink, har haft den sedan ung ålder. Vissa lever ut sina fetischer helt ogenerat och får stor njutning av dem, medan andra har ett komplicerat och ångestfyllt förhållande till sina hemliga sexuella önskningar, och vågar inte ens ta upp dem med sin partner. Om du tillhör den senare gruppen rekommenderar vi att du tar mod till dig redan idag och äntligen tar diskussionen med din älskling. Du har mycket att vinna på att vara öppen med den du är sexuellt inför den du lever med, och risken för onödiga, sårande snedsteg minskar drastiskt om du får utlopp för dina fetischer på hemmaplan.

Skippa Horan och Madonnan

Det är ett vanligt problem att inte våga dela sina kinks med sin partner, och att istället leva ut dem med någon annan vars åsikt om en inte är lika viktig för en, eller, om man skäms så mycket att man föraktar sig själv, som man saknar respekt för. Att dela upp kärlek och sex på detta sätt brukar ibland kallas för “Hora och Madonna-komplex” och är ärligt talat inte särskilt charmigt, vare sig för “horan”, “Madonnan” eller deras manliga motsvarigheter...

Tänk “julafton”, inte “dödlig sjukdom”

Så hur ska man lägga fram sina hemligaste önskningar då? Dan Savage, geniet bakom den eminenta podcasten “Savage Lovecast” rekommenderar att du presenterar dina kinks för din partner som om det var julafton och du hade en present att ge dem, istället för att du antar tonen hos en som ska berätta att de lider av en dödlig sjukdom. Låt din partner förstå att det här är något som kan berika ert sexliv och föra er närmare varandra, och att du skulle tycka att det var oerhört hett om din partner ville leva ut dina drömmar tillsammans med dig, så är chansen större att de är öppna för att prova.

Ge din partner tid

Det är inte helt ovanligt med en inledningsvis negativ eller tveksam reaktion, så det kan vara bra att vara beredd på det, men många människor behöver lite tid på sig för att smälta informationen och kan mycket väl komma på efter ett tag att de faktiskt är lite nyfikna. Pressa inte din partner och förvänta dig inte att allt ska hända på en gång, utan låt hen få fundera på saken i lugn och ro.

Ring en vän!

Ett annat bra sätt att minska skammen kring dina preferenser är att prata med vänner som du litar på om hur du känner. Det som de flesta märker när de berättar om sina kinks för kompisar är att andra människor inte tycker att de är alls lika uppseendeväckande som man gör själv. Dessutom kan du indirekt hjälpa andra människor att acceptera sig själva och sina hemliga önskningar genom att våga öppna munnen och dela med dig av vem du är.

En online-gemenskap kan normalisera din kink för dig själv

Oavsett vad din partner säger kan det vara skönt att känna att du inte är ensam om att gilla det du gillar. Leta på nätet efter grupper och communities där du kan få vara dig själv och dela din fetisch med andra, det finns massor av bra forum där ute idag, både svenska och utländska.

Här listar vi några av de absolut vanligaste fetischerna:

– Att filma under akten
– BDSM
– Rollspel
– Gummi, latex eller läder
– Smisk
– Fötter
– Crossdressing
– Golden showers
– Swinging/gruppsex
– Exhibitionism/utomhussex