Sommarläsning: Storslagna bröllop på olika sätt

Frågan är om det är skvallertidningarna eller bröllopsparet som gifter sig. Oavsett vilket, vill paret, och i många fall också deras familjer, att såväl vigsel som fest blir något utöver det vanliga. Vi presenterar här fem historiska bröllop – vart och ett storslaget på sitt sätt. Trevlig läsning!

Ett hisnande bröllop

Det var på en ”Balancing act festival” i Utah där slackline-entusiasterna Kimberly Weglin och Ryan Jenks träffades och blev kära. Några år senare, när de planerade sitt bröllop, insåg de att det skulle bli lite problematiskt om också prästen skulle balansera på lina – drygt hundra meter upp i luften. Därför skaffade de sig ett nät som spändes mellan tre utstickande canyon-klippor. Inför ceremonin fanns också en smal spång att promenera ut på. Gästerna, som stod på klipporna, tappade andan när brudens far ramlade, hållande i bröllopsklänningens släp, mitt på spången. Men allt gick väl, där 122 meter ovanför marken. Efter ceremonin tappade de andan igen, då bröllopsparets gäster underhöll med akrobatiska balansakter, på lina och flygandes i luften.

moab-canyon-spacenet-wedding-elopement-photographer-31.jpg Foto — The Hearnes

moab-canyon-spacenet-wedding-elopement-photographer-30.jpg Foto — The Hearnes

moab-canyon-spacenet-wedding-elopement-photographer-23.jpg Foto — The Hearnes

En entré med lyckokänsla

Det blivande brudparet Jill och Kevin tänkte år 2009 "Why not?"och ersatte Mendelssohns brudmarsch med en poplåt. Sedan ringde de kompisarna – tärnorna och marskalkarna. Den stora dagen hade alla samlats i kyrkan. Någon tog med sig videokameran för att kunna låta släkt och vänner i fjärran få en glimt av bröllopet.

Vid första anblick ser det ut som vilket hemkörd video som helst. Lite skakigt zoomar kameran in vaktmästarna vid ingången som just ska stänga dörrarna. När de samtidigt kastar bröllopsprogrammen på golvet och börjar dansa blir det uppenbart att det här är inte en vanlig bröllopsvideo. Sedan följer fyra minuter lycka. En efter en dansar in i kyrkan och de är långt ifrån professionella dansare.

Redan 48 timmar efter paret lagt upp videon när de nära och kära hade den 3,5 miljoner visningar. Drygt 11 år senare har ”JK Wedding Entrance Dance” setts av över 100 miljoner människor - världen runt. Varför? Jo, för att bröllopsparet följde sina känslor. Istället för högtidligt och stelt dansade de, stod på händer och slog lyckliga kullerbyttor i gången fram till altaret. Äktheten syns i varenda sekund av filmen och känslorna som väcks framkallar allt från fniss till lyckotårar, lite beroende på vem som tittar. Med sin virala framgång blir Jill och Kevin kändisar, men det bästa av allt: År 2021 lever de fortfarande lyckliga tillsammans – nu som trebarnsföräldrar.

Bröllopet som blev en ballad

Första gången John möter Yoko är på hennes utställning kallad ”Oavslutade målningar och objekt”. John berättar hur han kommer kvällen före vernissage till ett nästan tomt galleri fullt med märkliga objekt. Mitt i galleriet står en stege. Han ser en liten tavla med ett förstoringsglas bredvid.

– Så jag klättrar uppför stegen och kollar genom förstoringsglaset och det säger ”yes” och jag tar det som ett personligt meddelande, berättar John i en av många intervjuer.

__opt__aboutcom__coeus__resources__content_migration__brides__public__brides-services__production__2018__03__20__5ab11ca8b4ab3e207945b02a_beatles-weddings-john-yoko-8166f2d7161441159a5ef560e45a760b.jpg Foto — John & Yoko (Credit: Alamy)

316bc3bec36a1ddc0388c9856aaf1013.jpg Foto — John & Yoko (Credit: Alamy)


Drygt två år senare, den 20 mars 1969 gör John och Yoko ett klassiskt elopement. Planen är att de ska gifta sig på färjan mellan England och Frankrike, men eftersom Yoko inte är brittisk medborgare går det inte. Så de tar flyget till Paris för att gifta sig där, men det går inte heller. Vad ska de då ta vägen för att gifta sig? Vännen och medarbetaren Peter Brown klurar fram att de kan gifta sig i Gibraltar, en liten klippa på Spaniens södra kust som alltjämt räknas som brittisk mark. De tar sig dit och de vigs under en enkel ceremoni på tio minuter inne på det brittiska konsulatet.

– Vi åkte dit och det var vackert, berättar John och säger att både han och Yoko såg Gibraltarklippan som en symbolisk grund för deras förhållande.


Istället för att resa bort på smekmånad arrangerar John och Ono en legendarisk "Bed-In" på Amsterdam Hilton Hotel. De ligger i sängen i nästan en hel vecka med plakat och demonstrerar för fred och kärlek. De bjuder in press och deras demonstration är idag en av flera påminnelser om att ett bröllop behöver inte vara det andra likt, liksom att kärlek övervinner allt. Om man bara vill.

Har du inte lyssnat på texten till Beatleslåten ”The ballad of John and Yoko” så berättas delar av deras bröllopshistoria även där.

What would lillasyrran till Beyoncé do?

Solange är i princip okänd. I alla fall för de flesta svenskar. I USA är hon halvkändis och då mest som lillasyrra till Beyoncé Knowles. Precis som storasyrran gör hon musik till någonting mer än bara musik. Och liksom Beyoncé är Solange en rätt så cool brud. Inte minst när hon gifter sig.

På en fest 2008 introduceras hon till filmregissören Alan Ferguson. Han är också rätt okänd – i alla fall i Sverige. De börjar dejta och blir ett par. I New Orleans, den 16 november 2014, tar de varsin matchande cykel och cyklar till The Holy Trinity Church. Hon har prytt cykelkorgen med en bukett rosor och bär en vit byxdress designad av Stephane Rolland med en mantel som vajar i vinden. Klädkoden är ”vitt” så Alan har vit kostym av okänt märke. Plötsligt får han punktering, men de leder skrattande cyklarna framåt kyrkan. Folk de passerar på gatan passar på att gratulera dem.

549a405817db3_-_hbz-solange-wedding-promo.jpg Foto — Harpers Bazaar INFPHOTO


När de kommer fram byter Solange om till en långklänning designad av Humberto Leon för Kenzo. Dess klocklika form passar henne perfekt och matchar både de breda guldarmbanden och hennes utkammade afro. Medan hon gör klädbytet anländer storasyster diskret med familj till kyrkan, sådär som bara superstjärnor kan göra. Alla som är där vet, men låtsas som ingenting.

_beyonce-knowles-and-jay-z-depart-the-marigny-opera-house-following-the-wedding-of-solange-knowles-and-alan-ferguson-in-new-orleans-louisiana.jpg Foto — USA Today (Josh Brasted/WireImage) 


Efter bröllopsmiddagen för 200 personer blir det utomhusfest på New Orleans-vis, det vill säga med livemusik och dans på gatan. Beyoncé och maken Jay Z dansar sida vid sida med alla andra gäster för att det är BRÖLLOPSPARTY och för att ära sin kära syster Solange och hennes man. Allt medan kameror klickar och tidningar förbereder sina exklusiva bröllopsreportage. ”Alla” var där och nu i efterhand lär paret ha flyttat isär, men enligt amerikanska skvallertidningar är de är alltjämt gifta.


Vanisha och Amit

För att spendera 100, eller varför inte 500 miljoner på ett bröllop måste man ha ett större sparkonto än de flesta. Kanske råkar någon av er tillhöra kungahuset eller ha haft oerhörda framgångar som skådespelare eller artist. Eller så är någon av era föräldrar, kanske båda, bara sådär oförskämt rika. Då är det fritt fram att skicka ut inbjudningar i form av hologram, flyga in gäster med privatjet, bjuda på årgångsviner och låta superstjärnor som Stevie Wonder eller Celine Dion sjunga några sånger bara för er. Allt är möjligt – bara din fantasi sätter gränser.

1315478.jpg Foto — WallpaperCave


När Vanisha Mittal och Amit Bhatia gifter sig tar de bröllopet till nästa nivå. I alla fall vad gäller bröllop för icke-kungliga. Bara Prince Charles och Lady Dianas bröllop är mer påkostat, vilket i dagens pengavärde landar någonstans kring 700 miljoner svenska kronor. Hur gör Vanisha och Amit för att komma upp i sådana kungliga belopp?

Till att börja med handlar det om antalet gäster. Enligt uppgift flyger de in drygt 1000 personer fördelat på vänner, familj, affärsmän, kändisar och globala dignitärer i privata jetplan till Paris. Där transporteras de till ett femstjärnigt hotell som är bokat bara för dem. Bara hotellräkningen landar på cirka 17 miljoner kronor.

Sedan handlar det förstås om festen – som varar i sex långa dagar och nätter. Första dagen samlas alla på Ludvig XIV:s ståtliga slott Versailles, strax utanför Paris. Efter en förlovningsceremoni underhålls bröllopsparet och deras gäster av såväl traditionell opera som burlesk á la Moulin Rouge. Nästa dag övergår firandet till den indiska förfesten kallad Sangeet party. Det dukas upp i rymliga Tuileriträdgården precis invid Louvren och Place de la Concorde i centrala Paris. Framåt natten avfyras ett spektakulärt fyrverkeri från Eiffeltornet och en influgen Kylie Minogue får cirka 3 miljoner kronor för att göra ett bejublat 30-minuters uppträdande. Själva bröllopsfesten hålls i Vaux-le-Vicomte, ett annat av Ludvig XIV:s ståtliga slott, 55 km söder om Paris.

Självklart satsar bröllopsparet också på maten. Och då pratar vi inte Guide Rouge-kockar eller det nya franska köket. Nej då. De låter den indiska stjärnkocken Munna Maharaj flyga in med sitt team. Under det långa firandet har också gästerna fri tillgång till en armada av exklusiva bilar så de kan ta sig runt i Paris, och för att minnas känslan av allt får varje gäst en liten silverask. Inuti varje ask ligger inbjudningen och ett specialtryckt häfte med 20 sidor poesi. Priset på silvret är ej omskrivet men förhoppningsvis en försumbar summa jämfört med den poetiska höjden i texthäftet och känslan av att ha varit med på ett av världens mest påkostade bröllop.

Så om ni är väldigt väldigt rika och vill förverkliga drömmen om ett over the top-bröllop, ligger ribban någonstans kring 700 miljoner kronor. Lycka till och må ni sedan minnas festen i alla era dagar. Är ni däremot de som är noggranna med att hålla bröllopsbudgeten, så får ni full koll här!