Vad är trohet för er?

Trohet är ett ämne som de flesta som är i relationer funderar en hel del på. Samtidigt är det något som många par har svårt att prata om eftersom det är ett så laddat ämne. Men att inte diskutera var gränsen för otrohet går kan skapa mycket osäkerheter och svartsjuka, så det är alltid värt att ta diskussionen om hur ni vill ha det i förebyggande syfte.

Undvik gråzonerna – våga prata med varandra!

På många sätt är det bäst att prata ihop er om vad ni egentligen är beredda att lova varandra direkt när ni blir ihop. Annars är det väldigt lätt att falla in i en vag, normativ parrelation som inte passar någon av er, och när det kommer till vad trohet innebär brukar åsikterna gå isär. Men det är aldrig för sent att ta diskussionen om trohet eftersom det är ett ständigt aktuellt ämne i en relation, och det kan hur som helst vara vettigt att ta snacket igen när det börjar bli dags för giftermål.

Var går just er gräns?

Vissa par tillåter knappt att den andre har vänner av ett visst kön, vissa tycker att det är okej att ha sex med andra bara det inte finns känslor med i bilden och så finns det såklart de som har mer än en kärlekspartner. Vad som är rätt och fel för er kan bara ni svara på – det viktiga är att ni är på det klara med vad trohet innebär inom er specifika överenskommelse.

När Amor skjuter hejvilt med pilarna

Vissa skiljer på sex och känslor, och tycker kanske att det är okej att partnern dansar med en främling på krogen medan det däremot skulle kännas hemskt om de blev förälskade i någon annan. Risken är dock överhängande att någon av er blir kär i en annan förr eller senare om er relation håller länge, det händer trots allt de flesta då och då, och det kan vara en idé att prata om hur ni ska hantera det i så fall. Vissa par har som regel att berätta för varandra direkt när de får en crush på någon annan just för att undvika att det blir en jobbig hemlighet, andra vill inget veta.

”Jag såg din kille på Tinder!”

Något som ofta leder till svartsjuka inom relationen är sociala medier, men det behöver inte bli så. Om ni tillsammans bestämmer hur ni ska förhålla er till och interagera på sociala plattformar så slipper ni oroa er för vad den andre håller på med, och kan lättare hålla er inom ramarna själva. Ni kanske till exempel kommer fram till att det faktiskt känns okej att ha Tinder fast ni är i en relation, om så bara för att hålla dörren öppen för nya vänskaper eller för att titta eller flirta lite harmlöst. Eller så bestämmer ni er för att det är okej att chatta med vem ni vill på Facebook, och så slipper ni snoka i varandras konversationer senare och få panik när något gammalt ex har hört av sig. Kanske är såna saker helt förbjudna och ni vill ha varandras lösenord till allt, det kan bara ni svara på.

Måste det vara jämnt?

För många är det självklart att det ska vara ”rättvist” i en relation, det vill säga att samma regler ska gälla för båda, men så ser det verkligen inte ut för alla och så länge alla är nöjda finns det ingen anledning till att sträva efter exakt rättvisa. Om den ena parten vill träffa andra och den andra parten är okej med det men nöjd med att bara vara med sin primära partner finns det ingenting som säger att det är ett problem bara för att situationen inte är ”rättvis” på pappret. Utgå från vilka behov ni har och vilka krav ni ställer på er partner och gör en överenskommelse som passar just er relation.

Ta inte ut era osäkerheter på varandra

Ibland finns det kanske anledning att bli svartsjuk, men om ni har stora problem med svartsjuka inom relationen och vill begränsa varandra på ett sätt som inte känns sunt kan det vara hög tid att ta tag i problemet. Parterapi kan vara jättebra, men kanske krävs det även enskild terapi för att få bukt med de osäkerheter som får er att vilja begränsa varandra så hårt.

Vad innebär själva giftermålet för er?

En orsak till att det kan vara vettigt att ta upp trohetsdiskussionen igen inför er bröllopsdag är att vissa tycker att “reglerna” varierar beroende på om ni “bara” är ihop eller om ni är gifta med varandra. Är ni troende kan också det spela in för hur ni ser på trohet, och om ni har olika religioner kanske era värderingar på den fronten skiljer sig lite åt. Då är det extra viktigt att ni pratar igenom det hela ordentligt och kommer överens om något som passar er båda.

Wedsly tipsar!

En bra övning inför själva giftermålet är att ta fram tre till fem ord som får bli kärnvärdena i ert stundande äktenskap. Orden väljer ni helt fritt, kanske beskrivs er relation bäst genom “respekt”, “hänsyn” och “tillgivenhet”, eller så väljer ni ord som “spänning”, “äventyr” och “eld”. Orden ni väljer kan också bli en bra grund för en diskussion om hur ni vill leva ert liv tillsammans, och vilka regler som är viktigast för er två.