”Vi trotsade pandemin och gifte oss ändå!”

Många är paren runt om i världen, inklusive världsstjärnor som Kate Perry och Orlando Bloom, som bokat om eller bokat av sina bröllop. Men inte Elisabeth och Jonas. Lördagen den 21 mars och mitt i coronastormen gifte sig de sig i stadshuset i Stockholm, på treårsdagen efter första dejten. Vakterna var extra spända och det stod handsprit lite överallt, annars var det business som vanligt i Ovala rummet. Ett enkelt upplägg med en vigselförrättare klädd i blått som stod bakom ett litet bord med blommor och en sammetskudde för ringarna.

”Det kändes extra viktigt att inte låta Corona hindra oss och kärlek är väl det vi alla har kvar när allt annat är i bitar?”

– Säger Elisabeth som är modell, stylist och avdelningschef på Didriksons, NK. Paret hade bestämt bröllopsdatum sex veckor innan COVID-19 blivit ett vardagsbegrepp och under tiden fram till vigseln blev deras improvisationsförmåga satt på prov.

Allt går om man vill

Drinkar med familjen, middag på stan och bröllopsnatt på hotell blev uppskjutet till senare. Jonas hade redan hunnit köpa kostym, skjorta och slips på en liten, italiensk herrekipering på Östermalm. Elisabeth satt och pysslade med en moodboard för bröllopsstassen med bästa väninnan i New York. En traditionell klänning kändes inte aktuell eftersom båda två varit gifta förut. Första gången, tog Elisabeth med sig halva New Yorks modevärld hem till Stockholm, vigdes i designerklänning och handgjorda franska guldskor. Nu var couture, extravagans och glitter mindre viktigt och skorna blev som en omvänd krona på verket. Klänningen, kavajen och kappan inhandlades online från större modekedjor för att undvika spring på stan. Skorna var en annan femma. “De körsbärsröda pumpsen från Michael Kors står för passionen i vårt förhållande”, säger Elisabeth och avslöjar att de var dyrare än allt annat i bröllopsutstyrseln sammantaget.

Mycket handlades lokalt

Elisabeth skickade över sin moodboard till den lokala floristen som gjorde en liten och elegant bukett med färger som matchade outfiten, och kompletterades med skirt grönt för att fira in vårens grönska. Håret fixade hon på sin vanliga salong och hårförlängningen inhandlades på en butik bredvid jobbet.

”Hon som ägde butiken blev så glad när hon hörde att jag skulle gifta mig så jag fick rabatt. Jag tror att jag kanske var hennes enda kund den dagen. Det är verkligen synd om alla småföretagare nu, särskilt i bröllopsbranschen.”

”Rocka sockorna”

Att de gifte sig på sin årsdag var bara ena anledningen till att datumet var viktigt. 21/3 är även internationella Downs syndrom-dagen. Så vi valde dagen lite för att fira Archie också”. Elisabeth som är 46 och Jonas som är 43, har fem barn (inga gemensamma). Fyra döttrar, 11, 14, 17 och 19, och så lille Archie som är 6 och föddes med Downs syndrom på nyårsafton 2013. Den 21 mars varje år bär folk över hela världen olika sockor för att rikta uppmärksamhet till dem som har Downs syndrom, evenemanget kallas ”Rocka sockorna”. Självklart hade både Jonas och Archie missmatchande sockor vid bröllopet.

LIsa_Jonas_3_4.5.jpg Foto: Privat

Annorlunda, men ändå helt perfekt

Det var meningen att bröllopsceremonin skulle vara barnfri och att parets föräldrar skulle vara med – men på grund av situationen vågade de inte närvara. Pappa har KOL och svärfars fru tar en medicin som gör att hon har noll immunförsvar”, säger Elisabeth. Då blev barnvakten sjuk.

Wedsly_E_J_ihop_4.5.jpg 
Ja, vad gör man? Vi lånade med oss Jonas döttrar som egentligen skulle vara hos sin mamma, spände fast Archie i vagnen och video-chattade med en av mina döttrar som bor i Kanada. Det var så fint och stämningsfullt och rörande mitt i all oro i världen”. Sen rymde Archie. En stor jakt utbröt och när de till sist fick tag i den busige fick han stå inklämd mellan brud och brudgum, och man kunde fortsätta vigseln. Barnen tog bilder med sina telefoner och sedan åkte de hem och åt tårta tillsammans.

Enkelt, lite tokigt och väldigt känslosamt

Precis som vårt liv är tillsammans”. Elisabeth och Jonas träffades på gymmet. En dag sa hon bra jobbat”, sträckte ut handen och rörde vid hans arm. Då fick jag som en stöt, en energi-stöt. Vi bara tittade på varandra”. Förvirrad och med fjärilar i bröstet gick Elisabeth därifrån och undrade vad killen hette och typ vad hon själv hette. Första riktiga dejten var den 21 mars 2017 i Köpenhamn på en reklaminspelning. Elisabeth var där på jobb. Samma elektriska känsla infann sig. I Jonas famn kände jag mig lugn, trygg och lycklig – faktiskt innan jag ens kände honom.” Numera kallar Jonas henne Lisa” och ska tatuera in ett L istället för att bära ring. På Elisabeths ringfinger ska det stå J och den tatueringen sträcker sig med fem blad över till långfingret (bladen representerar barnen). Men... Du gissar rätt, tatueraren har stängt. Lösningen blev provisoriska, enkla och billiga ringar som de inhandlade hos juveleraren runt hörnet.

Liksom kalas och intatuerade ringar, är smekmånaden uppskjuten

Bröllopsresan var planerad till Spanien och svärföräldrarnas lägenhet vid havet. Ingen vet när det är möjligt att resa dit igen men Elisabeth och Jonas är inte oroliga. Det hinns med. Just nu känns det viktigast att bara få vara gifta. Var de befinner sig spelar inte så stor roll.

”Vi har bara varit tillsammans i 3 år och gått igenom galet många svåra livssituationer redan, men kärleken blir bara starkare. Att gifta sig ändå och inte ställa in bröllopet blev liksom en symbol för att visa omvärlden vad vi betyder för varandra”.

 

Elisabeth Boström och författaren till artikeln, Majsan Boström, är bekanta (inte släkt) eftersom de bägge varit gifta och bosatta i USA och var medlemmar i samma expat-grupp i slutet av 2000-talet. Efter många år, typ 8, dök plötsligt Elisabeth upp i Majsans feed klädd i bröllopsstass vilket såklart ledde till frågan: Får Wedsly dela er story? “Självklart!” Nu kan ni anlita Elisabeth som stylist eftersom hon blev en av Wedslys vänner i eftermiddag…

Välkommen till Wedsly-familjen Stylisa”!