Wedslys möhippa/svensexeguide

Har du fått den stora äran att anordna en svensexa eller en möhippa? Grattis! Det är ett fantastiskt roligt uppdrag, men vi är helt med på att det kan kännas som ett stort ansvar och lass att dra. Det är mycket som ska fixas, och många trådar att hålla i. Vem ska betala vad? Hur får man alla att orka dansa hela natten? Måste man verkligen skämma ut bruden eller brudgummen på stan? Det finns många frågor, och i denna guide hoppas vi att kunna svara på några utav dem. 

En för alla och alla för en! 

En fest för brudgummen, eller bruden kan oftast bli en dyr historia beroende på hur ni väljer att spendera dagen. En enkel regel är att ni delar lika på hela slutsumman, för att göra det rättvist för alla. Det kan vara svårt att behaga varendaste person som är delaktig, men att dela lika är vad som upplevs bäst för majoriteten. Enligt tradition ska varken brud, eller brudgum betala för sin möhippa, eller svensexa.

Vilka kommer? 

Det kan lätt bli ett känsligt ämne när det kommer till vilka man ska bjuda till bröllopet respektive vilka som inte ska vara med på möhippan, eller svensexan. En självklarhet är att bjuda de närmaste vännerna, t.ex. hela följet, barndomsvänner, eller även nyfunna vänner. Det är viktigt med en bra, och härlig stämning. Därför är det givet att främst tänka på dem som står bruden, eller brudgummen nära. Syskon och kusiner, eller respektive som bruden eller brudgummen umgås med, brukar också vara med.  Här får man helt enkelt känna efter, och se vilka som har god kontakt med de som gifter sig, och naturligtvis kan bidra till en trygg atmosfär. Det är ändå de förlovade som är stjärnorna för kvällen! De som oftast inte brukar vara med på en svensexa, eller möhippa är föräldrar, morföräldrar, och avlägsna släktingar. Ibland kanske man verkligen vill ha med sig en, eller flera föräldrar. Då är det alltid en bra idé då att stämma av med personen som ska gifta sig, innan firandet – särskilt om det finns någon som man är osäker på.

Tänk på brudens/brudgummens behov 

Kom ihåg att det är bruden, eller brudgummen som ni ska fira! Vet ni med er att det är någon, som gillar att "skämma ut sig" på stan i en prinsessklänning, eller i en annan utstyrsel, skippa det. Vet ni dock med er att personen i fråga är en “teaterapa” – kör på med utklädsel, lekar, och annat roligt som ni kan tänka er skulle uppskattas! Ta gärna hjälp av en gemensam vän, eller någon annan som har satt ihop en svensexa, eller möhippa – för att säkerställa att alla delar är på plats. Funderar ni på aktiviteter, eller teman för dagen? Se över de tingen, som ni vet är uppskattade. Älskar personen t.e.x. fest och flärd, är det perfekt att avsluta firandet på ett dansgolv. Är personen mer lugn av sig, kan det vara härligt att avsluta kvällen i en bubbelpool på ett mysigt hotell, en intim middag, eller på ett spa. Möjligheterna är många, och man kan göra det på olika sätt. Vi tror dock att ni vet bäst, så lycka till!