Wedslys stora bordsplaceringsguide

Så fort ni har fått svar på hur många av era gäster som kan komma är det hög tid att börja fundera på bordsplaceringen till festen. En lyckad bordsplacering kräver en del eftertanke, så det är verkligen värt att börja i god tid!

Höger eller vänster?

Det är enklast att börja med honnörsbordet, där bröllopsparet traditionellt sitter i mitten bredvid varandra med brudens föräldrar till bordet. Om ni däremot är två män som gifter er så rekommenderar vi att istället placera föräldrarna så att båda har sin mamma till bordet, och vice versa för par med två brudar. Ett bra tips för par som förutom sina egna föräldrar har bonusföräldrar med respektive är att ni väljer runda bord och placerar era föräldrar och bonusar vid ett av dem. Sen väljer ni själva ett bord och placerar två extra stolar bredvid er. På så vis får både släkt och vänner tillfälle att turas om att sitta vid er under hela middagen och ni får chans att prata med fler än bara era föräldrar.

Vill ni följa gammal sed sätter ni sedan gästerna så att den närmaste släkten sitter närmast er. Bordsherren brukar sitta till vänster om bordsdamen, och det är också bordsdamen som han sedan brukar bjuda upp när dansen börjar. Ett enkelt sätt att komma ihåg vilken sida bordsherren sitter på är att bordsdamens hjärta och bordsherren sitter på samma sida, alltså vänster.

Vem ska sitta bredvid vem?

Andra saker som kan vara bra att tänka på är att man inte brukar placera gifta par bredvid varandra, medan förlovade par får sitta tillsammans. Om ni väljer att dela på par kan det vara en bra idé att vara konsekvent så att det inte upplevs som orättvist att vissa får sitta tillsammans och andra inte.

När ni sedan väljer hur alla ska sitta är det smart att utgå från vilka ni tror kommer ha trevligt ihop. Kanske vill ni till och med skriva små samtalskort där ni föreslår olika ämnen som ni vet att personerna i fråga delar med varandra men kanske inte skulle komma på själva?

Blanda gärna introverta och extroverta gäster och dela upp kompisgäng så att det blir en bra mix vid alla bord, och sätt helst inte alla singlar på samma ställe eftersom det kan upplevas som lite utpekande.

Vilka bord passar er?

Det finns många olika sätt att placera ut borden på en bröllopsfest, och det finns inget rätt eller fel utan allt handlar om vad som passar just er och er fest. Här är några förslag på olika sätt att lösa bordsplaceringen:

 

U-formade bord

En U-formad bordsplacering ser lyxigt och speciellt ut och passar bra om ni har en stor lokal till ert förfogande. Gästerna kan antingen placeras på enbart ena sidan av borden eller på båda, beroende på hur många gäster ni har bjudit in. Utrymmet mellan borden kan med fördel användas som dansgolv, mingelyta eller för serveringsstaioner.

Gaffelformade bord

Gaffelformade bord är tjusigt om ni vill ha ett klassiskt honnörsbord när ni gifter er, och passar utmärkt om ni har en något större fest, annars kan tungorna bli lite korta. Denna layout är väldigt populär på just bröllopsfester och ger ett imponerande visuellt intryck.

 

Långbord

Långbord är en väldigt elegant bordsplacering, och gör att ni får allra störst effekt av bordsdekorationerna och blommorna. Beräkna att varje gäst behöver ungefär 50 centimeter bordsyta, så vet ni hur långt bord ni kommer att behöva.

 

Runda bord

Runda bord ser vackert ut och passar de flesta lokaler och gästlistor. Ni behöver dessutom inte tänka på vilka som ska sitta närmast er, vilket kan vara skönt att slippa. En nackdel med denna layout kan dock vara att gästerna får svårt att prata mellan borden.

DSC_6882_5.4.jpg

Runda och rektangulära bord

Om ni vill ha en lite mindre traditionell layout kan ni välja att blanda runda och rektangulära bord. Det ger er större frihet i hur ni placerar ut borden, och passar därför även lite mer udda lokaler. Dessutom kan ni mixa olika sorters bordsdekorationer beroende på bordsform.

zibettiphotofilm.com.jpg Bild – Zibetti
 

Mixat

Om ni planerar ett bohemiskt bröllop kan det passa extra bra med en mixad bordslayout. Blanda olika sorters bord, stolar och bänkar i unika konfigurationer för att skapa en informell och avslappnad bordsplacering med stor frihet i form av anpassade dekorationer och blommor.

Wedsly hjälper er gärna med bordsplaceringen!

Prova gärna Wedslys smarta bordsplaceringstjänst när ni är redo att börja placera ut gästerna, den är kopplad till gästlistan och gör jobbet både enkelt, smidigt och roligt.

 

Bordsplacering.png

Wedsly tipsar!

Bordsplaceringen gör ni enkelt i Wedsly! 

Lycka till med festen!

Oavsett om ni väljer att följa traditionerna eller inte så är det viktigaste att både ni och gästerna har riktigt trevligt, så var inte rädda för att gå utanför ramarna om ni känner att det är det ni vill göra!