Wedslys stora gästlisteguide

Någon har äntligen friat och ni har börjat diskutera bröllopsplaneringen tillsammans. Då dyker den oundvikligen upp, den kanske svåraste bröllopsfrågan av alla. “Vilka ska vi bjuda egentligen...?” Gästlistan är alltid ett laddat ämne, och någon äldre släkting kommer säkerligen att bli besviken och upprörd hur ni än gör, men kom ihåg att det är er dag och ingen annans, så det är helt upp till er vilka ni vill och inte vill bjuda!

Låt drömlokalen avgöra antalet gäster

Så fort ni vet var ni ska gifta er, och var ni kommer att hålla bröllopsfesten, så är det hög tid att börja kika på vilka och hur många gäster ni ska bjuda. Då vet ni nämligen hur många personer som får plats i respektive lokal.

Börja med att skriva var sin lista

Vi rekommenderar att ni bestämmer hur många gäster var och en får bjuda och att ni sedan skriver var sin lista som ni synkar med varandra. Punkter som kan vara smart att ha diskuterat innan ni börjar sätta ihop era respektive gästlistor är till exempel:

– Är barn välkomna?
– Hur avlägsen släkt ska vi bjuda?
– Ska vi bjuda kollegor?
– Får gästerna ta med sig sin partner?
– Är det okej att ta med en +1?

Det är också relevant att fundera över vilka ni faktiskt umgås aktivt med. Kanske måste kusinen som ni senast träffade för fem år sen inte komma egentligen? Var inte heller rädda för att känna efter med magen. Skulle ni bli ledsna om en viss person inte kom? Bjud! Skulle ni inte märka om personen uteblev? Skippa eller sätt personen som reserv.

“Hur gör vi med pappas nya fru?”

Ibland blir det trassel med gästlistan, som när det finns människor i umgängeskretsen som helst inte vill träffa varandra. Ofta går det att fixa alltihop genom att prata med båda parter och tillsammans komma överens om hur ni ska göra, och i vissa fall kan problemet lösas med lite kreativ bordsplacering.

En för alla, alla för en

Om ni väljer att bjuda kollegor, kurskamrater eller liknande, tänk då på att det kan vara känsligt att bjuda vissa och inte andra. Det enklaste sättet att undvika sårade känslor är att antingen bjuda alla, eller att låta bli att bjuda någon av dem.

”Är ni ihop eller...?”

Vissa väljer att inte inkludera partners i sin inbjudan för att på det sättet hålla nere antalet gäster, eller för att de bara vill ha människor som de verkligen känner på bröllopet. Det är självklart helt okej att göra så, även om en del oundvikligen kommer att tycka att det är tråkigt att gå på fest utan sin partner. Däremot slipper ni ha en massa främlingar i bröllopsalbumet senare.

Det som kan vara knepigare är hur ni ska göra med de gäster som dejtar någon ny. Där har ni tre alternativ. Bjud enbart gästen i fråga, skriv på inbjudan att det går bra att ta med +1 eller hör helt enkelt av er till gästerna i fråga och kolla om de förväntar sig att deras dejt ska bli bjuden.

Tänk på att matcha gästlistan mot budgeten

Något annat som kan vara vettigt att väga in när ni sätter ihop gästlistan är hur mycket pengar ni är beredda att lägga på varje kuvert. En bröllopsgäst kan kosta allt mellan 100–3000 kronor, (eller mer såklart), så om ni vill ha superlyxig mat på bröllopet och har en satt budget som ni måste hålla er till kanske ni ska fundera på en lite kortare gästlista, medan det går att husera ganska många gäster till ett lägre pris om ni istället tittar på lite enklare buffélösningar.

Blev det för många gäster? Gör en reservlista!

När ni är klara med era gästlistor kan ni spara de gäster som inte fick plats på den ordinarie gästlistan på en reservlista. Då kan ni enkelt flytta upp gäster därifrån om det är några av de som ni har bjudit i första omgången som inte kan komma. Man brukar säga att ungefär 10 % av brukar falla bort av olika anledningar.

Om ni har en reservlista men inte direkt vill skylta med det kan det vara smart att sätta ett tidigt OSA-datum. Då blir det mindre uppenbart för reserverna att de inte kom med i första urvalet. (Ps, i Wedslys gästlista skapar ni enkelt en reservlista.)

Wedsly tipsar!

Gästlistan gör ni enkelt i Wedsly!

Skärmavbild-2020-11-16-kl.-12.59.41.jpg