Wedslys stora klädkodsguide för män

Det behöver inte vara så komplicerat. Det kan vara enkelt, och ändå bli riktigt bra! Häng med när vi guidar er genom alla valmöjligheter och ger inspiration efter stil, årstid, klädkod och olika bröllopsteman. Så spännande!

Vad ska man ha på sig egentligen?

En inbjudan till dina bästa vänners bröllop dimper ner i brevlådan, och ett lyckorus infinner sig som känns i hela kroppen. Du tänker, att få fira kärleken – det är verkligen det finaste som finns – men på sista raden hinner du bara läsa ordet klädkod innan det knyter sig i magen. Vad gäller vid “Mörk kostym” eller “Casual”? Vi vet att det kan kännas svårt, och om det är någon gång man vill “vara rätt”, så är det verkligen till bröllop. Aldrig mer felklädd med Wedslys klädkodsguide, oavsett vilken klädkod som står på inbjudan.

Klädkoder

Många par väljer gärna en klädkod som matchar deras bröllopstema och tanke om bröllopet överlag. Vissa är mer tydliga än andra när de bestämmer klädkod, medan vissa lämnar rum för kreativitet och personlig stil. Oroa dig inte om du får direktiv som du inte känner till, vi hjälper dig på traven!

Högtidsdräkt / Frack

Detta är nog den mest formella klädkoden, tänk Nobelpriset och prinsen på bal. Vit slips, eller fluga med en svart frackrock och frackskjorta är aldrig fel. Snygga till dig med en vit väst och svarta smokingbyxor och svarta lackskor, i fusk- eller äkta läder.

5.jpg Foto — Flex Suits


Smoking

Här har ni en klassisk klädkod som vanligtvis innebär en svart slips, eller fluga i satin, och svarta lackskor i läder med en svart smoking och vit smokingskjorta. Smokingjackan kan vara svart, mörkgrå, mörkblå, eller vit under årets ljusare månader. Välj en smoking där jacka och byxor håller samma färg, med undantag för vitt, där man gärna ska tänka svarta byxor.

Ljusa, färgstarka, eller mönstrade slipsar och kostymer är inte det mest populära valet här — välj istället något mer avslappnat och mindre explicit. Hitta inspiration från filmer och din egen stil – även i en strikt klädkod som denna. Lägg till hängslen, gördel, slipsklämmor, fickor, och manschettknappar, men undvik gärna att bära armbandsur.

bild-2.jpg Foto — The Black Tux


Mörk kostym

Den vanligaste stilen för svenska bröllop med en kostym som antingen är svart, mörkblå eller mörkgrå – ju mörkare kostym, desto mer högtidlig upplevs den. En helfärgad kostym anses finare, men det går lika bra med diskreta mönster. Bär upp den vita skjortan med en väst under kavajen. The devil is in the details! Lägg på minnet att den nedersta knappen aldrig ska vara knäppt (aldrig, aldrig). Slips, eller fluga är obligatoriskt för en korrekt klädkod och blir stiligare med svarta skor om en mörk kostym står på schemat.

bild3.jpg Foto — Jeroen Noordzij


Kavaj

En mer formell version av “udda kavaj”. Kostymen kan vara i valfri färg, antingen två- eller tredelad om man vill bära väst. Delarna ska vara i samma färg, och en tumregel är att ju mörkare färg, desto mer formell är den. Fluga, eller slips är obligatoriskt om man vill följa klädkoden. Efter kl. 18 är det traditionellt att bära svarta skor, men i moderna tider funkar bruna skor även efter kl. 18. Tänk på att matcha andra detaljer, t.ex. skärp med skor i samma färg (släng ett öga på nyanser om du är petig).

På sommarhalvåret passar ljusare kostym bra, särskilt om tillställningen äger rum dagtid. Om du känner dig osäker och vill vara på den säkra sidan — välj en mörkare kostym med svarta skor. Det gäller även skjortan som funkar bra i vitt, eller ljusblått.

bild4.jpg Foto — The Black Tux


Casual

Det kan alltid vara lite risky med en avslappnad look, just för att någon kan dyka upp i en skrikig polotröja, en hawaii-skjorta, eller denim från topp till tå. Därför är det bra att veta att “casual” eller “udda kavaj” inte betyder shorts, eller en t-shirt med ditt favoritbands logga på. Din look ska smälta in i en atmosfär som andas lugn och elegans för att låta bröllopsparet stå i fokus. Välj gärna en lågmäld kostym som inte är svart, med en slips och en skjorta i helfärg, eller i ett diskret mönster. För en extra casual look är det fint att välja en kavaj i annan färg än byxorna. Komplettera gärna din look med ett matchande bälte och svarta, eller bruna mockaskor.

king.jpg Foto — King Magazine


Valfritt klädval

Uppskattningen och förtroendet är på topp här! Nu är det viktigt att du tänker efter och gör allt för att inte överglänsa brudparet. Överdriv inte. På riktigt. Sikta istället på en kostym i mörkgrönt, eller marinblått och en mönstrad slips, eller fluga. Eller så kör du utan slips och fluga. Välj ett par skor du känner dig bekväm i, så länge de inte är illgula, eller neonrosa. Ja, du fattar.

Bröllopsklädsel efter säsong


Winter is coming

Vinterbröllop har oftast en ganska formell och strikt klädkod. För en varmare stämning bland snöflingor och kyla rekommenderar vi svartvita textilier, en fuskpäls och mjuka sammetstyg. Sätt glansen i en stilig smoking, med manschettknappar, kravatt, vit skjorta med wingtip-krage och loafers.

Våren är här!

Snön smälter bort och blommorna kikar fram. Bär upp våren med en ljusgrå, ljusrosa, eller ljusblå kostym tillsammans med en bomullsslips i matchande färg. Pynta outfiten med ett färgglatt, eller brunt bälte och bruna läderskor. Använd gärna en klubbkrage till din skjorta.

Sommartider, hej!

Värmen börjar bli ett faktum och likaså strålarna i din outfit. Hoppa strumporna och lägg till textur med en bomullsskjorta i valfri färg, en mönstrad slips, eller fluga, ett par färgglada skor, eller mer subtila, bruna mockaskor.

Autumn leaves

Ge liv till hösten med mocka! Välj bruna mockaskor och bälte med en matchande kostym och en väst i marinblått. Gör outfiten stilsäker med en vit, eller ljusblå skjorta med button down-krage och skotskrutig fluga, en klocka, eller ett armband.