Wedslys stora klädkodsguide

Vad innebär egentligen “mörk kostym”, och vad ska man då ha på sig som kvinna? Här reder vi ut de olika traditionella klädkoderna som brukar användas vid bröllop!

Frack/White Tie

Männen bär helt enkelt frack, som kompletteras med vit fluga och vit väst. Bruden bär en hellång klänning, slöja med släp och gärna en tiara till. Kvinnorna bär aftonklänning, som får vara urringad, och som med fördel kombineras med långa handskar och glittriga smycken.

Högtidsdräkt/ White tie

Som högtidsdräkt för män räknas frack, uniform eller folkdräkt i festversion. Kvinnor bör komma i antingen aftonklänning, balklänning eller festversionen av folkdräkt.

Jacquet

Jacquetten ser ut som en frackrock med grårandiga byxor och grå väst. Brudgummen bär vit skjorta med bruten krage ihop med plastrong och slips. Manliga bröllopsgäster bör komma antingen i motsvarande eller i mörk kostym. Bruden bär antingen en kort eller en lång klänning, med eller utan slöja, alternativt en dräkt som gärna får kompletteras med en hatt. Kvinnliga gäster bör komma i knälång klänning eller dräkt.

Kavaj/Business casual

Enligt gammal sed innebär denna klädkod mörk kostym för män, men reglerna har blivit mindre strikta med åren. Nuförtiden går det bra med ljus kostym under vår och sommar, eller till och med udda kavaj och byxor med snygga accessoarer. Bruden bär en knälång klänning eller en dräkt, och kvinnliga gäster bär kort klänning, dräkt eller till och med ett par eleganta festbyxor. Om bröllopet i fråga går av stapeln på eftermiddagen och de manliga gästerna kommer i mörk kostym kan man som kvinna även komma i lång aftonklänning.

Mörk kostym/Dark suit

Denna klädkod innebär alltid mörkblå eller mörkgrå kostym för män, samt vit skjorta med slips eller fluga. Undvik svart då det är sorgens färg. Officerare kommer med fördel i paraduniform. Bruden bär en kortare brudklänning med eller utan slöja, eller en dräkt med hatt. För kvinnor gäller tjusig knälång klänning, eller ibland långklänning vid eftermiddagsbröllop.

Smoking/Black tie

Smoking är egentligen inte en traditionell bröllopsklädkod, men går såklart bra att ange ändå! När det står “Smoking” på inbjudan innebär det smoking för män och lång eller kort aftonklänning för kvinnor.

Ingen klädsel angiven

Vid eftermiddagsbröllop där ingen klädkod angivits bör man egentligen dyka upp i frack respektive långklänning, men eftersom den regeln inte är så känd idag kan det vara bra att kontakta värdparet och fråga vilken klädkod de tänkt sig.

Avslutningsvis…gör precis som ni vill!

Många väljer idag att mixa de traditionella klädkoderna, till exempel genom att bära lång brudklänning till klädkoden “mörk kostym”. Andra väljer friare klädkoder till sitt bröllop, som “sommarfin” eller “färgglatt”. Det finns inget rätt eller fel, det är er dag och det viktigaste är att ni känner er snygga och nöjda!

Att tänka på:

– I kyrkan är det brukligt att täcka axlarna om man har på sig något baraxlat.
– Kvinnliga gäster bör inte klä sig i vitt eftersom de inte ska överglänsa bruden.